Gazprom işçileri: ‘Biz domuz muyuz?’

Rusya’nın doğusundaki Saka Cumhuriyeti’ne bağlı Chayanda gaz sahasında çalışan işçiler, daha iyi çalışma koşulları ve şeffaflık talebiyle eylem gerçekleştirdi.

Dış Haberler

Rusya enerji devi Gazprom’un, inşası kısa süre önce tamamlanan Sibirya’nın Gücü boru hattı üzerinden Çin’e doğalgaz tedarik ettiği Chayanda doğalgaz sahasında çalışan işçiler, kaldıkları barakaların önünde eylem yaptı.

Nisan ayının ortasında, yedi işçinin Covid-19 testinin pozitif çıkmasının ardından karantinaya alınan gaz sahasındaki işçiler ‘‘Bizi hayvanmışız gibi besliyorlar. Burada domuzlar gibi tutuluyoruz, biz domuz muyuz?’’ diye isyan ederken, karantina uygulanmadığını, maske dağıtılmadığını, bütün işçilerin yatakhanelere doldurulduklarını ve her türlü hastalığı taşıdıklarını dile getirdiler.

Çok sayıda hasta var

Saka Cumhuriyeti kriz merkezi yetkilileri Chayanda gaz sahasında çalışan 10 bin 500 işçimin tümünden test için örnek alırken, test sonuçlarının henüz gelmediği ancak ilk bulgulara göre çok sayıda insanın hasta olduğu belirtildi.

İçiler kaleme aldıkları bir açık mektupla, testlerin yapıldığı 22 Nisan’dan bu yana sonuçları öğrenemediklerini ve çok sıkışık koşullarda yaşamak zorunda bırakıldıklarını belirttiler. Bu tür koşullar altında fiziksel temastan kaçınmanın mümkün olmadığına dikkat çeken işçiler, aynı tabaklardan yemek yediklerini, aynı ortak duşlarda yıkandıklarını ve aynı yatak çarşaflarında uyuduklarını söylediler.

Soruşturma başlatıldı

Saka valisi Aysen Nikolayev ise, bir açıklama yaparak işçilerin memleketlerine gönderileceğini, sağlıklı işçilerin gözlem altında tutulacağını, enfekte olanlarınsa hastanelere kaldırılacağını kaydetti. Nikolayev ayrıca bölgede bir sahra hastanesinin inşasına da başlandığını belirtti.

TASS haber ajansı ise, bölge savcılarının gaz sahasındaki şikâyetlerle ilişkili olarak bir soruşturma başlattıklarını bildirdi.