'Doğaya minimum zarar' onayı verdiler: 180 bin ağaç kesilecek

Eskişehir’de Beylikova, Sivrihisar ve Mihalıççık ilçelerinin sınırında bulunan 5 köyü etkileyecek maden projesine bakanlık onay verirken, tepkiler sürüyor. 180 binden fazla ağacı yok edecek proje için dava süreci devam ederken, yapılacak bilirkişi incelemesi, heyette yer alan bir ismin Tarım Bakanı’nın etkinliğine katılması nedeniyle ertelendiği ortaya çıktı.

Haber Merkezi

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendilerini sürekli “en çevreci” iktidar ilan ederken, bu “çevreci” iktidar şimdi de 180 bin ağacın kesilmesine onay verdi.

Eskişehir’de Beylikova, Sivrihisar ve Mihalıççık ilçelerinin sınırında bulunan 5 köyü kapsayan maden ocağı projesine karşı dava açılmıştı.

Dava avukatı Özgür Öngel, gelinen süreci ve son durumu soL’a özetledi.

Yıllar öncesinin raporuyla gelen onay

Daha önce 10 bin tonluk üretim yapan firmanın kapasite artırımı başvurusu yaptığını ancak daha önceki maden alanı küçük olduğu için “ÇED gerekli değildir” raporu alan firmanın, aynı rapordaki bilgilerle 1 milyon ton üretime başlayacağını belirten Öngel, “Bakanlığın onay verdiği projeye karlı hızlıca dava açtık. Bu davanın dört temel gerekçesi var. Öncelikle söz konusu olan kapasite artırımı sıradan bir artış değil, 10 bin tondan 1 milyon tona çıkarılmış. Bu kadar büyük bir değişikliği 10 bin tonluk üretim için alınan rapordaki bilgilerle veremezsiniz. Bunun dışında kapasite artırım çalışması için bölgede dinamitler patlatılacak. Bu dinamitlerin sevki, depolanacağı alan ve güvenliğine ilişkin hiçbir bilgi bulunmuyor raporda. Ayrıca rapor hazırlanırken bölgeye ait jeofizik raporu gerekiyor ancak söz konusu raporda 20 yıllık bir rapor kullanılmış” dedi.

180 bin ağaç kesilecek

Doğaya verilecek zararın minimize edileceğinin belirtildiği rapora karşın bölgede 180 binden fazla ağacın kesileceğini aktaran Öngel, “Orman Bakanlığı’nın diktiği ağaçlar başka bir bakanlığın kararıyla yok edilecek. Buna karşın çevreye verilecek zarar minimize edilecek deniyor. Ayrıca bölgenin hakim rüzgarları var, yapılacak çalışmalar sonrası çıkacak sülfür doğrudan tarım arazilerine ve Porsuk’a gidecek. Yani bölgenin en önemli geçim aracı da böylece zarar görecek. Bunun dışında dinamit patlatılması sonucu yer altı su kaynakları da zarar görecek. Bölgede Roma döneminden kalan jeotermal bir hamam var, bu proje hamama da oldukça yakın bir bölgede, dolayısıyla bu alanın da zarar görmesi riski bulunuyor” ifadesini kullandı.

Bilirkişi incelemesine ‘bakanın programı’ engel oldu

Açtıkları dava sonucu bölgede bilirkişi incelemesi talep edildiğini, ilk incelemenin yoğun kar yağışı gerekçesiyle iptal edildiğini aktaran Öngel, geçtiğimiz gün yapılacak incelemenin ise, bilirkişi heyetinde yer alan bir ismin Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin programına katılacağı gerekçesiyle ertelendiğini dile getirdi.