Afrika ülkelerinden soruşturma talebi

Afrika ülkeleri, BM'ye ABD ve diğer ülkelerde görülen sistematik ırkçılık ve polis şiddetine ilişkin soruşturma açılmasını öngören bir tasarı sundu.

Dış Haberler

Afrika ülkeleri, Afrika kökenli insanların haklarını korumak amacıyla, Birleşmiş Milletler'e (BM) ABD ve diğer ülkelerde görülen sistematik ırkçılık ve polis şiddetine ilişkin soruşturma açılmasını öngören bir karar tasarısı sundu.

Reuters'ın ulaştığı tasarıda, son zamanlarda Afrikalıların ve Afrika kökenli insanların haklarını savunan barışçıl göstericilere karşı uygulanan polis şiddetine karşı harekete geçilmesi gerektiği belirtiliyor. Konunun yarın BM İnsan Hakları Konseyi tarafından acil olarak masaya yatırılması bekleniyor.

47 üyenin bulunduğu Konsey, bugün Burkina Faso'nun tüm Afrika ülkeleri adına yaptığı toplantı talebini kabul etti. ABD, iki yıl önce İsrail'e karşı şaibe olduğu iddiasıyla Konsey'den ayrılmıştı.

Konsey'de değerlendirilecek olan tasarı, sistematik ırkçılıkla bağlantılı olaylara, uluslararası insan hakları ihlalleri iddialarına ve ABD ve diğer ülkelerdeki Afrikalı ve Afrika kökenli insanlara karşı tacizlere karşı bağımsız bir uluslararası soruşturma açılmasını talep ediyor.

Soruşturmada, federal, eyalet ve yerel yönetimlerin protestoculara, protestoya tanık olanlara ve gazetecilere karşı orantısız güç kullanılması başta olmak üzere, ABD'deki barışçıl protestolara karşı yürüttüğü politikaların incelenmesi öngörülüyor. 

Tasarıda, ABD'ye ve diğer ülkelere bir yılda tamamlanması beklenen soruşturmaya katkıda bulunma çağrısı yapılıyor.

ABD'de George Floyd'un polis tarafından boğularak öldürülmesine karşı başlayan ırkçılık karşıtı protestolar 3 haftadır sürüyor.