ABD'nin Lübnan'a yaptırım tehdidinde bulunduğu iddia edildi

Lübnan'da Emel Hareketi tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin Merkez Başkanı Riyad Selame'nin görevden alınması halinde yaptırım tehdidinde bulunduğu hatırlatıldı.

Dış Haberler

Sokak gösterilerinin yeniden canlandığı Lübnan’da ekonomik kriz derinleşirken, ABD’nin Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame’nin görevden alınması halinde ülkeye yaptırım uygulama tehdidinde bulunduğu iddia edildi.

Emel hareketi tarafından yapılan  açıklamada “Hükümetin içinden veya dışından Selame’nin görevden alınmasını isteyen olmadı. Fakat şu doğru ki ABD büyükelçisi Dorothy Shea Dışişleri Bakanı Cebran Basil aracılığı ile Başbakan Hasan Diyap ve Cumhurbaşkanı Mişel Avn’a  Selama’nın görevden alınması durumunda Lübnan’ın ABD’de olan 20 milyon dolar bedelindeki para ve altınına el koyulacağı, Hizbullah’ın da bunu göz önünde bulunduracağı mesajını yolladı. Bu nedenle Selame’yi görevden almaya cesaret edemediler ve bu sorumluluğu üstlenecek kimseyi bulamadılar. Hükümetin Selame’yi görevden almadan önce yerine kimi getireceğini bilmesi gerekir, şu anda Lübnan’da böyle biri yok. Bu adım bir bilinmeze koşmaktır  ve Lübnan’ı içinden çıkılmaz bir krize sürükleyecektir” denildi. Lübnan  Perlamentosu Başkanı Nabih Berri ve lideri olduğu Emel hareketi, Merkez Bankası Başkanı  Riyad Selame’nin görevden alınmasına olumsuz oy vermişti. 

Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selama geçen hafta yayınladığı genelgede, Lübnan bankalarının elektronik nakit transferi yapan banka dışı finansal kuruluşlar aracılığıyla Lübnan'a gelen dövizlere el koyacağını açıklamış, yabancı para birimlerinde herhangi bir elektronik nakit transferinin değerinin piyasa fiyatından Lübnan parasıyla ödeneceğini bildirmişti. Yayınlanan genelgeden sonra Başbakan Hasan Diyab ve Lübnan hükümeti Selame’ye kırmızı kart göstermiş, Diyab ülkedeki ekonomik krizin hükümetin politikalarından kaynaklanmadığını, Merkez Bankası Başkanının derhal açıklama yapması gerektiğini söylemşti.Geçtiğimiz hafta yapılan perlamento oylamasında Selame’nin görevden alınmasına karşı çıkan Emel hareketi milletvekilleri, hükümetin resmi bir yolla böyle bir talep sunmadığını, yapılanın yasadışı olduğunu açıklamıştı.