878 bin işçiye ortalama 502 lira verdiler: Adı işten çıkarma yasağı...

AKP, salgın dolayısıyla işten çıkarmayı yasakladığını öne sürmüş, işçileri ücretsiz izne çıkaran patronların yerine işçilere 3 ay boyunca ödeme yapacağını söylemişti. AKP'nin bu açıklamasına rağmen, yaklaşık iki aydır maaş alamayan işçilere yapılan ilk ödeme ortalama 502 lira oldu. Ücretsiz izne çıkarılan iki işçi, yapılan bu ödemeyi ve bu süreçte yaşadıklarını soL’a anlattı.

Haber Merkezi

Salgın sonrası AKP’nin "işten çıkarmayı yasaklıyorum" diye duyurduğu “ücretsiz izin” düzenlemesinin ne anlama geldiği ilk ödemelerin yapılmasının ardından net şekilde ortaya çıktı.

Tam 878 bin 614 işçi, patronu tarafından fiilen işten çıkarılırken, “ücretsiz izin” düzenlemesi kapsamında bu işçilere aylık bin 168 lira ödeme yapılacağı duyurulmuştu.

Açlık sınırının yaklaşık iki bin 500 lira olduğu Türkiye’de, üstelik de salgın günlerinde artan hayat pahalılığı da düşünüldüğünde verilecek bu ücret büyük tepki çekerken, bu kapsamda değerlendirilen işçilere yapılan ilk ödeme, söylenen miktarın yarısı dahi olmadı.

878 bin işçiye ortalama 502 lira verdiler

Bakanlık tarafından “ücretsiz izin” düzenlemesi kapsamında 878 bin 614 işçiye toplam 441 milyon lira ödeme yapılırken, yapılan bu ödeme işçilerin hesabına yatırılan ortalama tutarın 502 lira olduğunu gözler önüne serdi.

Ankara’da bir restoranda çalışan ve patronu tarafından ücretsiz izne çıkarılan bir emekçi, söz konusu düzenlemeye ve aldığı ödemeye ilişkin soL’a açıklamalarda bulundu.

'21 Mart'tan bu yana aldığım ilk maaş 545 lira oldu'

Bu ay hesabına 545 lira yatırıldığını, bunun 14 günlük ücret olduğunu düşündüğünü aktaran emekçi, “Çalıştığım iş yeri 21 Mart’taki düzenlemenin ardından kapatılmıştı. Yani o tarihten bu yana ücretsiz izindeyim. Ancak aldığım ilk ödeme 8 Mayıs’ta oldu ve bunun miktarı da sadece 545 lira. Ödemem gereken kira, faturalar ve bakmak zorunda olduğumuz iki çocuğumuz var. Bu ücret emekçilerle alay etmek anlamına geliyor” dedi.

'Bu ay kiramı depozitodan tahsil ettirdim, önümüzdeki ayı bilmiyorum'

İki aylık işsizliğin ardından yapılan 545 liralık ödemenin hiçbir anlamı olmadığını aktaran işçi, “Salgın öncesi kenarda az da olsa biraz paramız vardı, o sayede temel ihtiyaçlarımızı karşılayabildik. Kiramı ise ev sahibi ile konuşarak depozitodan düşürdüm. Önümüzdeki ay ne yapacağımızı bilmiyorum. 10 bin lira kredi vereceklerini söylediler, ona başvurduk, ondan da 3 bin lira çıktı” diye konuştu.

'Sadece patronları düşünüyorlar'

AKP’nin sadece patronların çıkarını düşündüğünü, kendilerini düşünen olmadığını aktaran emekçi, “Bize yapılan bu ödemeyle kendileri kiralarını ödeyip, ailelerini geçindirsinler görelim. Bu emekçilerle alay etmektir” ifadesini kullandı.

'Yatan parayı görünce şaşırdım'

Ankara'da sosyal hizmetlere bağlı bir kreşte çalışan emekçi de ücretsiz izne çıkarılanlar arasında. 16 Mart'ta kreşin kapatılmasından bu yana maaş alamayan işçi, ilk maaşını mayıs başında İŞKUR üzerinden aldı.

Gelen mesajın ardından hesabına yatan parayı gördüğünde şaşırdığını belirten kreş çalışanı, yaşadıklarını soL'a anlattı:

Hesaba baktığımda gördüğüm miktar 545 liraydı. Bizim için önce kısmi çalışma ödeneğine başvuruldu, oradan onay çıkmayınca bu kez ücretsiz izne başvuru yapılacağı söylendi. Patron bir de bizden bir talebimizin olmadığına ilişkin dilekçe istedi bu süreçte. Sonrasında uzun süre ses çıkmadı ve neredeyse iki ay sonra hesabıma yatan para 545 lira oldu.

'Faturalar bir yanda, kira diğer yanda... Hangisini ödeyeceğiz?'

Faturalar geliyor üst üste, kiram 1100 lira... Hangisini ödeyeceğiz? Eşim bu dönemde çalışmaya devam ettiği için güç bela geçinmeye çalışıyoruz, borç alarak idare etmeye çalışıyoruz. Birçok arkadaşımız bu durumda bu dönemde.

Bir de işten çıkarılma riski var. 15 Haziran'da kreşler açılacak denildi ancak biz çağrılacak mıyız bilmiyoruz. Bu süreçte işsiz kalma ihtimalimiz de yüksek.