Birleşmiş Milletler’den Kerkük planı

Birleşmiş Milletler Kerkük sorununun çözümü için 5 seçenekli bir çözüm önerisi hazırladı. Öneriye göre Kerkük, hem Kürt yönetiminin, hem de Bağdat’ın söz sahibi olacağı özel bir statüye sahip olacak.

soL (DIŞ HABERLER) Birleşmiş Milletler, Irak'ta Bölgesel Kürt Yönetimi ile merkezi hükümet arasında uzun süredir tartışma konusu olan Kerkük kentinin geleceği sorununun çözümü için beş seçenekli bir çözüm önerisi hazırladı.

BM yetkilileri, üç çözüm önerisini "aşırı veya uygulanamaz" olduğu gerekçesiyle baştan gerçekçi bulmuyor. Uygulanması muhtemel olan planlardan birisi, kentin hem merkezi hükümetin, hem de Kürt yönetiminin söz sahibi olacağı özel bir statüye sahip olması.

Bir ikinci seçenek olarak, Kerkük'ün mali bakımdan Bağdat'a bağlanması, bunun dışında kente bir çeşit otonomi tanınması. Bu seçenekte kentin etrafındaki petrol gelirlerinden, kente doğrudan kaynak aktarılacak.

Etnik köken bakımından oldukça karmaşık bir yapı gösteren Kerkük'te yerel yönetimde kimin ne kadar söz sahibi olacağına dair müzakerelerin sürdüğü kaydedildi.