'Van minüt'te sona doğru: İsrail ile Türkiye Perşembe günü buluşacak

İsrail ve Türkiye'nin müzakere ekipleri, Perşembe günü Avrupa'da "uzlaşma" anlaşmasının rötuşları için bir araya gelecek.

Dış Haberler

İsrail ile Türkiye arasında bir süredir devam eden yumuşama, son aşamasına giriyor.

Haaretz'den Barak Ravid'in haberine göre, İsrail ve Türkiye'nin müzakere ekipleri, Perşembe günü Avrupa'da bir araya gelecek.

Ekiplerin, iki ülke arasındaki uzlaşmanın önünde hâlâ engel olan pürüzleri çözmek için çalışacağı söyleniyor.

Üst düzey İsrailli yetkililer, son haftalarda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun temsilcisi Joseph Ciechanover ile Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu arasında, anlaşmazlığa neden olan konularla ilgili çok sayıda taslak metin alışverişi yapıldığını belirtiyorlar.

Anlaşmada henüz çözülemeyen iki sorun, Hamas'ın Türkiye'deki faaliyetleri ve İsrail'in Gazze ablukası.

İsrailli bir yetkili, İsrail'in Gazze için Türkiye'ye özel bir statü vermek istemediğini, diğer ülkeler nasıl faaliyet yürütüyorsa o sisteme göre Türkiye'nin de faaliyet yürütebileceğini söyledi.

İsrail ayrıca, kendi askerleri ve yetkilileri hakkında Türkiye'de açılan davaların kapatılması durumunda Mavi Marmara'da hayatını kaybedenlerin yakınlarına vereceği 20 milyon doları serbest bırakacak.

İsrailli yetkililer, anlaşma konusunda iyimser olduklarını, 6 yıldır Türkiye'den bu denli olumlu yorumlar gelmediğini kaydediyorlar.