Suudilerin silah tedarikçileri: Hangi ülke, ne kadar silah satıyor?

ABD Başkanı Trump’ın Cemal Kaşıkçı olayı nedeniyle riske atamayacağını söylediği ‘110 milyar dolarlık’ silah anlaşmasında bahsi geçen rakamın doğruluğu ABD’de tartışmalara yol açsa da ülkenin silahlarının yarıdan fazlasını ABD’den aldığı bir gerçek. Suudi Arabistan’a silah satışında ikinci sıradaysa İngiltere geliyor. ABD ve İngiltere’yi diğer AB ülkeleri takip ediyor.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan’a Cemal Kaşıkçı olayıyla ilgili yaptırım olasılığından söz ederken “110 milyar dolarlık” silah anlaşmasını bozamayacağını söylemesi, ABD’de bu rakamın doğruluğu konusunda tartışmalara neden oldu. İddialara göre 110 milyar dolar rakamının içinde gelecekte yapılması konusunda “niyet beyan edilen” satışlar da yer alıyor.

Ancak bu ABD’nin Riyad’ın en büyük silah ihracatçısı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Petrol zengini Suudi Arabistan dünyada Hindistan’dan sonra ikinci en büyük silah ithalatçısı ülke konumunda. 

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’nün (SIPRI) Mart 2018 tarihli raporuna göre Suudi Arabistan 2013-2017 arasında silah ithalatını önceki 5 yıllık döneme göre yüzde 225 oranında artırdı. Bu ithalatın yüzde 98’ini ise ABD ve AB ülkelerinden gerçekleştirdi.

Bu dönemde 78 savaş uçağı, 72 helikopter, 328 tank ve yaklaşık 4 bin zırhlı araç satın alan Riyad, bunların yüzde 61’ini ABD’den, yüzde 23’ünüyse İngiltere’den satın aldı. Bu dönemde Boeing, Lockheed Martin ve Raytheon’un başını çektiği ABD’li şirketlerin toplam silah ihracatının yüzde 18’i 9 milyar dolarla Suudi Arabistan’a yapıldı.

Yine SIPRI verilerine göre İngiltere, Suudi Arabistan’a 2013 yılından beri her yıl 80 milyon poundluk 100 adet Storm Shadow füzesi, 150 milyon poundluk 2 bin 400 adet Paveway IV bombası ve 100 milyon poundluk bin adet Brimstone füzesi sattı.

Riyad’ın en çok silah alımı yaptığı üçüncü ülke ise Fransa. SIPRI verilerine göre, Suudi Arabistan 2013-2017 yılları arasında Fransa’dan 475 milyon dolarlık silah aldı. 

ALMANYA CEZAYİR’DEN SONRA EN ÇOK SUUDİ ARABİSTAN’A SİLAH SATTI

Suudi Arabistan, sene başından bu yana en fazla Alman silahlarının satıldığı ikinci ülke oldu.

Almanya Federal Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre, 2018'in başından 30 Eylül tarihine kadar bakanlık, Riyad’a 416 milyon 400 bin avro tutarında silah ihracatını onayladı. Bu ihracat rakamıyla Suudi Arabistan, Cezayir'in ardından Almanya'dan en fazla silah alan ülke oldu.

Suudi Arabistan’a silah ihraç eden diğer ülkeler arasında İspanya, Kanada, Belçika, İsveç ve Finlandiya da yer alıyor.

İsveç’te silahlanma karşıtı örgütlerin verilerine göre de Stockholm 2010-2016 yılları arasında Suudi Arabistan’a 741 milyon dolarlık silah satışı gerçekleştirdi.

İspanya ise geçen yıl Suudi Arabistan'a 270 milyon avroluk silah satışı yaptı. Bu rakam, Yemen'de savaşın başladığı 2015'ten bu yana 900 milyon avroyu buldu. İspanya Eylül ayında Suudi Arabistan’ın Yemen’de bir okul servisini vurmasının ardından Riyad’a 9,2 milyon dolarlık 400 lazer güdümlü bomba satışının durduracağını açıklamış ancak dokuz gün sonra bu kararından vazgeçmişti.