AKP’nin Varlık Fonu, Turkcell’in İsveçli ortağının hisselerini 530 milyon dolara satın almasının hemen ardından dış borç aramaya girişti. Varlık Fonu’nun Eurobond ihraç ederek bu yılın sonlarına doğru en az 2 milyar dolarlık yeni borçlanmaya gideceği öne sürülürken, Fon, geçtiğimiz yıl Mart ayında da Hazine garantili olarak 1 milyar avro dış borç almıştı.
Varlık Fonu’nun bu adımını soL’a değerlendiren emekli Sayıştay Denetçisi Kadir Sev, “Varlık Fonu'nun bundan böyle uluslararası piyasalardan bolca borç aramaya çıkacağı anlaşılıyor. Çünkü sermayesine katkı vermesi gereken şirketlerin sayısı her gün artıyor” ifadesini kullandı.
‘Mali olanakları yetmediğinde şirketleri üzerinden borçlanıyor’
“Türkiye Varlık Fonu, devredilen şirketlerin varlıkları ve diğer mali olanaklarının patronların çıkarlarına kullanılabilmesi üzerine kurgulandı” diyen Sev, şu değerlendirmeleri yaptı:
Portföyündeki şirketlerin mali olanakları yetiyorsa onu kullanıyorlar. Yetmediğinde şirketleri üzerinden borçlanıyorlar. Nitekim geçtiğimiz günlerde; ‘Varlık Fonu kaynak değil borç üretiyor’ diye eleştirilmişti. Genel Müdür bu eleştirilere ilişkin, ‘2018 yılında Fon olarak borçlanmadık konsolide edilen borçların tamamı iştiraklerimizin borçlarıdır’ demişti.
‘Hazine garantisiyle borç’
Varlık Fonu'nun 2018 yılı denetim raporu 9 Haziran 2020 günü Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü. Genel Müdür görüşmelerde ilk kez 2019 yılında borç aldıklarını belirtti. Borcu Hazine garantisiyle almışlar. Kaynak yaratmak üzere kurulan fonun Hazine garantisine neden gerek duyduğunu şu sözlerle açıklamıştı; “Hazine garantisi olmadan da borçlanabilirdik ama ilk borçlanma olduğundan piyasada belli bir şeyi yakalamak için Hazine garantisi aldık.”
‘Varlık Fonu bundan böyle sürekli borç aramaya çıkacak’
Varlık Fonu'nun bundan böyle uluslararası piyasalardan bolca borç aramaya çıkacağı anlaşılıyor. Çünkü sermayesine katkı vermesi gereken şirketlerin sayısı her gün artıyor.
Nisan 2020’de bir torba yasayla TVF’nin zor duruma düşen şirketleri satın almasını ya da ortak olmasını kolaylaşmak amacıyla Sermaye Piyasası Yasası ile Türk Ticaret Yasası'nın kimi kurallarından bağışık tutulmasının öngörüldüğü bir düzenleme yapıldı.
‘Kimlere ne tür çıkar sağlanacağını bilemiyoruz’
Genel Müdür, Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerde; Türkiye’nin stratejik değerlerine yabancı şirketlerin sahip olmasını engellemek için biz daha önceden devreye girip sermaye desteği sağlayacağız demişti. Milletvekillerinin hangi sektörlerin stratejik olarak değerlendirildiği konusundaki sorularını; “işlemlerin gizliliği açısından örnek vermek doğru olmaz” sözleriyle yanıtlamaktan kaçınmıştı.
Devlet katında her şey gizli yapıldığı için ne düşündüklerini, kimlere ne tür çıkarlar sağlanacağını bilemiyoruz.