İran ve Venezuela’dan Pompeo’ya yaptırım tepkisi: ‘Nefret Bakanı’, ‘küstahlık patlaması’

İran, Venezuela’ya petrol taşıyan tankerlerinin kaptanlarını yaptırım listesine aldığını açıklayan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’yu ‘nefret bakanı’ diye tanımladı. Venezuela da yaptırımları ‘küstahlık patlaması’ diye niteledi.

Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun İran’dan Venezuela’ya petrol taşıyan 5 geminin kaptanına yaptırım kararını açıklamasına hem İran hem de Venezuela tepki gösterdi.

İran yeni yaptırımların ABD’nin İran’a karşı sürdürdüğünü söylediği “maksimum baskı” politikasının iflasını gösterdiğini belirtirken, Venezuela sözkonusu yaptırımları bir “küstahlık patlaması” diye niteledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Pompeo’yu “Nefret Bakanı” diye niteledi.

Musavi “ABD’nin İranlı bireylere karşı umutsuz hamleleri -Dışişleri Bakanı namıdiğer Nefret Bakanı Pompeo’nun son açıklamaları gibi- sadece sözde ‘maksimum baskı’nın acınası başarısızlığına işaret ediyor” dedi. Musavi İran ve Venezuela’nın ABD’nin yasadışı yaptırımlarına karşı tutumlarını kararlılıkla sürdüreceğini belirtti.

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza da yeni yaptırımlarının “bir küstahlık patlaması” ve “Trump’ın şahinlerinin tüm Venezuelalılara karşı nefretine bir kanıt daha” olduğunu dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo dün yaptığı açıklamada Venezuela’ya Mayıs ayında yaklaşık 1,5 milyon varil benzin ve bağlı ürünleri taşıyan 5 İran gemisinin kaptanının yaptırım listesine alındığını açıklamış ve iki ülke ile deniz ticareti yapacak tüm şirket ve bireyleri de tehdit etmişti.

Beyaz Saray’ın Mayıs ayında İranlı tankerlerin Venezuela’ya petrol sevkıyatını askeri müdahaleyle engellemeyi değerlendirdiği haberleri gündeme gelmişti. İran bunun üzerine iki ülke arasında diplomatik arabuluculuk yapan İsviçreli elçiyi çağırmış ve ABD’yi BM’ye şikayet etmişti.

Gemilerin herhangi bir çatışma yaşanmadan Venezuela’ya ulaşmasından sonra ABD İran’dan Venezuela’ya yakıt taşıyan Liberya bayraklı iki tankeri engellemek için harekete geçmişti.

Bloomberg konuya yakın bir kaynağının “Yaptırımlar Hazine Bakanlığı’nca uygulanacak ve ABD’nin bu ülkelerle askeri bir karşı karşıya gelişinin engellenmesi amaçlanıyor” sözlerine yer verdi.

Trump yönetiminin Venezuela’ya akaryakıt sevkıyatını engellemek üzere hükümetlere ve dünya genelinde gemi sahipleri, kaptanları ve sigorta şirketleri ile Cebelitarık’ın da içinde olduğu limanlara yaptırımlar hakkında uyarı gönderdiği belirtiliyor.

İran Mayıs ayındaki sevkıyatın tamamlanmasının ardından ABD yaptırımlarına karşın ülkeye yeni yakıt sevkıyatlarına devam edeceğini açıklamıştı.