Ukrayna savaşında 42. gün

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatında 42. güne girildi. Rusya Ukrayna'nın askeri merkezlerini hedef almaya devam ederken, çatışmaların merkezi Ukrayna'nın doğusu olmaya devam ediyor.

Haber Merkezi

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatı 42. gününde sürüyor.

Rusya, Ukrayna'nın askeri tesislerini hedef alan saldırılara devam ederken, çatışmalar Ukrayna'nın doğu bölgelerinde yoğunlaşmış durumda.

Ukrayna savaşının 42. gününde yaşanan gelişmeler ve yapılan açıklamalar gün boyu haberimizde olacak...

Rusya: Kiev Harkov'da klorlu provokasyon hazırlıyor

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna yönetiminin, Harkov bölgesinde "klorlu provokasyon" hazırladığını ileri sürdü.

Bakanlık sözcüsü İgor Konaşenkov düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna istihbarat servislerinin Harkov bölgesinde içinde 120 ton klor bulunan bir depolama tesisini havaya uçurarak olası sivil ölümlerinden Rusya'yı sorumlu tutmayı planladığını kaydetti.

Sputnik'in aktardığına göre Konaşenkov, “Teyit edilmiş bilgilere göre, Ukrayna istihbarat servisleri Harkov bölgesindeki Pervomaysk kentinde zehirli maddelerin kullanımıyla büyük bir provokasyon hazırlıyor. Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) personeli, içinde 120 ton klor bulunan ‘Himprom’ şirketine ait depolama tesisine patlayıcılar yerleştirdi” dedi. Konaşenkov, Rusya'yı bölgedeki sivillerin ölümüne neden olan kimyasal bir felaket yarattığı iddiasıyla suçlamak için bu deponun havaya uçurulmasının planlandığını öne sürdü.

Rusya Harkov'da yakıt üssünü vurdu

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Rus Silahlı Kuvvetlerinin yüksek hassasiyetli füzelerle Harkov bölgesindeki bir yakıt üssünün yanı sıra Ukrayna ordusuna yabancı ülkeler tarafından sağlanan askeri teçhizat ve silahları yok ettiğini kaydetti.

Konaşenkov, “Harkov bölgesindeki Çuguyev köyü yakınlarında Ukrayna birliklerinin teçhizatı için yakıt tedarik edilen bir yakıt üssü havadan atılan yüksek hassasiyetli füzelerle yok edildi. Ayrıca, Harkov bölgesindeki Lozovaya tren istasyonunda biriktirilen yabancı askeri teçhizat ve silahlar imha edildi” ifadelerini kullandı.

ABD Ukrayna'ya 100 adet Kamikaze İHA gönderdi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby Ukrayna'ya 100 adet Switchblade kamikaze İHA'sının gönderildiğini açıkladı.

AeroVironment tarafından üretilen Switchblade kamikaze İHA'larının kullanımı konusunda Ukrayna askerlerinin ABD'de eğitildiği de açıklandı.

Kirby bunun için "Ukrayna ordusundan küçük bir grubun" ABD'de eğitildiğini söyledi. 

Pentagon sözcüsü tankları ve zırhlı araçları imha etmek üzere tasarlanmış Switchblade'lerden yeni sevkıyatların da yapılabileceğini ifade etti.

ABD Hazine Bakanı: Rusya'yı IMF'den çıkarmak olası değil

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Rusya'nın Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) çıkarılmasının olası görünmediğini belirtti.

Yellen ABD Temsilciler Meclisi'nde yaptığı konuşmada "IMF üyelerinin çoğu Rusya'nın eylemlerinin korkunç olduğu konusunda hemfikir. Ama kurallar göz önüne alındığında Rusya'yı (IMF'den) çıkarmak olası görünmüyor" dedi.

Kremlin: Batı ile diplomatik ilişkilerin kopma riski var

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Fransız televizyonu LCI’ye demecinde Rus diplomatların sınır dışı edilmesi uygulamasının devam etmesinin Batı ülkeleriyle diplomatik ilişkilerin kesilmesine yol açabileceğini söyledi.

Sputnik'in haberine göre "Rusya’nın Fransa ve diğer ülkelerle diplomatik ilişkileri koparma ihtimalinin olup olmadığı" sorusunu yanıtlayan Peskov, "Evet, diplomatlarımızı sınır dışı etme uygulaması devam ederse, her gün bu tür düşmanca eylemlerle karşı karşıya kaldığımız için böyle bir potansiyel risk var. Diplomatların sınır dışı edilmesi diplomatik ilişkiler penceresini kapatan bir karardır" dedi.

Peskov ayrıca, özellikle mevcut koşullarda diplomatik ilişkilerin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

ABD Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar açıkladı

ABD Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımlara yenilerini eklediğini duyurdu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Rusya'nın en büyük finans kurumu Sberbank ve en büyük özel bankası Alfa Bank'a "tam yaptırım" getirildi. Buna göre iki bankanın ABD finansal sistemindeki varlıkları dondurulacak. ABD'li kişilerin bu bankalarla iş yapması yasaklanacak.

Ancak ABD'li yetkilinin gazetecilere yaptığı açıklamaya göre Sberbank'a getirilen yaptırımlar enerji sektöründeki işlemler için uygulanmayacak.

ABD ayrıca Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev'i de yaptırım kapsamına aldı. ABD'nin yeni yaptırımları ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yetişkin kızları ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un eşi ve kızını da hedef alıyor.

Stoltenberg: Savaşın yıllarca sürebileceğini anlamalıyız

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de yaptığı açıklamada, “Gerçekçi olmalı ve bu savaşın uzun aylarca hatta yıllarca sürebileceğini anlamalıyız” dedi. 

Stoltenberg "Başkan Putin'in Ukrayna'nın tamamını kontrol etme arzusunu değiştirdiğine dair hiçbir belirti görmedik. Uzun vadeli hazırlıklı olmamız gerekiyor. Ukrayna’yı desteklememiz, Rusya'ya karşı yaptırımlarımızı sürdürmemiz ve savunmamızı güçlendirmemiz gerekiyor" diye konuştu. 

Ukrayna’daki savaşın yıllarca sürebileceğini savunan Stoltenberg, "Bu savaş artık sona ermeli. Başkan Putin birliklerini ve güçlerini toplayarak, Ukrayna'ya saldırmayı bırakıp siyasi bir çözüm bulmak için masaya oturmalı. Ancak aynı zamanda gerçekçi olmalı ve bu savaşın uzun aylarca hatta yıllarca sürebileceğini anlamalıyız" dedi.

NATO Genel Sekreteri "Aynı zamanda şuna inanıyorum ki savaşın ne zaman bittiğine bağlı olmaksızın, bunun güvenliğimize uzun vadeli etkileri olacak" diye konuştu.

Macaristan'dan Putin'e barış görüşmeleri için davet

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna ile barış görüşmelerinin Macaristan’da yapılması için Rusya Devlet Başkanı Putin’e teklif götürdüğünü, Rusya liderinin de bu teklifi şartlı olarak kabul ettiğini açıkladı.

ABD: Her bir Rus tankına karşılık 10'dan fazla tanksavar 

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, CNN International'da katıldığı programda Ukrayna'ya silah desteğini sürdüreceklerini belirterek "Her bir Rus tankına karşılık 10'dan fazla tanksavar sistemleri var ya da yakında olacak" dedi.

'167 çocuk öldürüldü'

Zelenskiy İrlanda parlamentosuna hitaben yaptığı konuşmada, "Ukrayna'nın Rusya tarafından işgali sırasında en az 167 çocuk öldürüldü, ancak bu sayı muhtemelen daha yüksek" dedi.

Doğu bölgesinde şiddetli çatışmalar var

Ukraynalı yetkililer, Ukrayna'nın doğusunda büyük çatışmaların sürdüğünü duyurdu. Bölge Kiev ve diğer batı kentlerinden çekilmesi sonrası Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatının devam ettiği tek bölge konumunda. 

Öte yandan Uluslararası Kızıl Haç Komitesi bugün yaptığı açıklamada, Mariupol'den çıkan 500'den fazla sivili taşıyan bir otobüs ve özel otomobil konvoyunun Ukrayna'nın Zaporizhzhia kentine ulaştığını söyledi.

Kremlin'den 'Rusya Zelenskiy'i öldürmek mi istiyor?' sorusuna yanıt 

Fransız LCI televizyonuna konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus hükümetinin Zelenskiy'i öldürmek istediğine dair iddiaların sorulması üzerine "Hayır, bu doğru değil" yanıtını verdi.

Sputnik'in aktardığı habere göre, Peskov ayrıca, "Rusya, Zelenskiy'in Moskova-Kiev görüşmelerinde önerilen koşulları kabul etmesiyle ilgileniyor, askeri harekatı bu şekilde bitirmeyi hedefliyor" dedi.

Peskov, "Rus kuvvetlerinin Kiev bölgesinden çekilmesi, müzakereler için elverişli koşullar yaratmak için bir iyi niyet göstergesi" diye konuştu.

Peskov: Rusya teorik olarak temerrüde düşebilir

ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları sürerken, Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, amaçlarının Rusya’yı temerrüt ve geri kalan dolar rezervlerini tüketmek arasında bir tercihe zorlamak olduğunu söylemişti.

Konuya dair açıklamada bulunan Kremlin Sözcüsü Peskov, "Rusya, teorik olarak temerrüde düşebilir, ancak borçlarını ödeyemez hâle gelmesi için bir sebep yok" dedi.

Rusya'dan son durum açıklaması

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bu sabah yapılan açıklamada, savaştaki son duruma dair bilgi verildi.

Bu sabah, Ukrayna birliklerinin Kharkov, Nikolaev ve Donbass bölgelerinde takviye edildiği Radekhov, Kazatin, Prosyanoy, Nikolaev ve Novomoskovsk bölgelerindeki 5 yakıt üssünün vurulduğunun belirtildiği açıklamada, gece boyunca Osa-AKM uçaksavar füze sistemi de dahil olmak üzere Ukrayna'nın 24 askeri tesisinin, 5 lojistik deposunun ve ayrıca 11 Ukrayna askeri teçhizat merkezinin vurulduğu duyuruldu.

Açıklamada ayrıca Rus hava savunmasının, Berdyansk, Gornyak, Uvansky ve Chernobaevka bölgelerinde 4 Ukrayna İHA'sını düşürdüğü belirtildi.

Zelenskiy: BM Güvenlik Konseyi var ancak dünyanın güvenliği yok

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, BM Güvenlik Konseyi toplantısına dair açıklamada bulunarak, “Aktif diplomatik çalışmalarımız devam etti. Rusya'nın Buça'da ve genel olarak işgal altındaki Ukrayna topraklarındaki savaş suçları hakkında özel bir oturum için BM Güvenlik Konseyi'ne başvurduk. BM Güvenlik Konseyi var ancak dünyanın güvenliği yok" dedi.

ABD'den savaşın başından bu yana Ukrayna'ya 1,7 milyar dolarlık askeri destek

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı Javelin tanksavar sistemleri için 100 milyon dolarlık yardımın Başkan Joe Biden tarafından onaylandığını duyurdu.

Sputnik'te yer alan habere göre, Kirby, söz konusu askeri yardımın 1 Nisan'da açıklanan 300 milyon dolarlık askeri yardımla birleştiğinde, Biden'ın göreve gelmesinden bu yana ABD'nin Ukrayna'ya yönelik güvenlik yardımı taahhütlerinin 2.4 milyar dolar, Rusya'nın Ukrayna'da operasyon başlatmasından bu yana ise 1.7 milyara ulaştığını belirtti.

Rus elçiliğine çarpan araç alev aldı, sürücü öldü

Romanya'nın başkenti Bükreş'teki Rusya Büyükelçiliği'nin kapısına bir araba çarptı.

TASS, Romanya Radyosuna atıfta bulunarak, olayın yerel saatle 06.30 sıralarında meydana geldiğini duyurdu.

Habere göre araba daha sonra alev aldı. Polise dayandırılan iddiaya göre sürücü yaşamını yitirdi.

Olaya ilişkin soruşturma başlatıldı.

Beyaz Saray yeni yaptırımların amacını açıkladı: Temerrüt ya da rezervlerin tükenmesi

Beyaz Saray Rusya’nın mali kurumları ve yetkililerine yeni yaptırımlar getirileceğini açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, yaptırımların Rus hükümeti yetkilileri, aile üyeleri ve Rusya’nın mali kurumlarını hedef alacağını açıkladı.

Psaki, amaçlarının Rusya’yı temerrüt ve geri kalan dolar rezervlerini tüketmek arasında bir tercihe zorlamak olduğunu belirtti.

ABD, Avustralya ve İngiltere hipersonik füzeler geliştirme konusunda anlaştı

Geçen yılın eylül ayında ABD,  Avustralya ve İngiltere tarafından  Avustralya'ya nükleer enerjili denizaltıların tedarik edilmesi amacıyla kurulan AUKUS Paktı’nın bugünkü toplantısı ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison’un katılımıyla gerçekleştirildi. Üç ülke paktın genişletilerek başta hipersonik füzelerin geliştirilmesi ve elektronik savaş kabiliyetleri olmak üzere bazı konularda anlaşmaya vardı.