Finlandiya, Norveç ve İsveç arasında askeri işbirliği artacak

Bir süredir ortak hava operasyonları gerçekleştiren Finlandiya, Norveç ve İsveç'in savunma bakanları geçen hafta askeri işbirliğini geliştirmek üzere bir araya geldi.

Rahmet Çetin

Üç kuzey ülkesi Finlandiya, Norveç ve İsveç arasında bir süredir ortak hava operasyonları ve eğitimler gerçekleşmekte.

Geçtiğimiz hafta üç ülkenin savunma bakanları arasında askeri işbirliğini derinleştirmek için koordinasyon toplantısı yapılırken, Finlandiya koalisyon hükümeti, örneğin Kuzey Burnu’nda gerçekleştirilen ortak tatbikatların üç ülkenin de ortak çıkarına olduğunu savunuyor.

Finlandiya ve İsveç, bölgesel tatbikatların neredeyse tamamında izleyici veya katılımcı olarak yer alsa da NATO üyesi değiller. Norveç’in ise bir NATO üyesi olması, Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen’e göre “İşbirliğini engelleyecek bir sorun değil.”

Norveç ile askeri bağların genişletilmesi Finlandiya hükümetinin mevcut hedefleri arasındayken, Savunma Bakanlığı’nca hazırlanan bir “Kuzey Operasyonu” raporu, bu hafta Finlandiya Parlamentosu’na sunulacak.

Geçtiğimiz yıl sonlarında Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan “askeri strateji doktrini”, iki ülke arasında resmi bir ittifak oluşturmasa da ortak operasyon kabiliyetini artırmaya dönük bir hamleydi.