ELN'den müzakerelere dönme çağrısı

Covid-19 salgını sırasında silahlı çatışmalardan kaçınmak isteyen Kolombiya’da Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), acilen ateşkese ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Dış Haberler

Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) geçtiğimiz hafta için Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque’den iki taraflı ateşkes görüşmelerinin sürdürülmesini isteyerek Covid-19 salgını sırasında silahlı çatışmalardan kaçınmak arzusunda olduğunu bildirdi.

ELN’nin müzakere ekibinin sorumlusu Israel Ramirez, ‘‘Hükümet görüşmeleri dondurmuş olsa da, biz her zaman kanalları açık tutuyoruz. Bize gelmek, oturmak ve konuşmak zorundalar. Ateşkese acilen ihtiyaç var’’ diye konuştu. Ramirez ayrıca, Dueue yönetiminin paramiliter gruplara sanki ‘‘özel birer orduymuş’’ gibi muamele etmemesi gerektiğini vurgulayarak, ‘‘ELN barış müzakerelerini yürütecek kadar birlik içinde. Onlara delegelerinin isimlerini söylüyoruz, geri kalan her şey müzakerelerde tartışılabilir’’ dedi.

Geçtiğimiz günlerde Catatumbo bölgesinde Kolombiya ordusuna mensup bir subay Kolombiyalı gerillaları ortadan kaldırmak için ‘‘tetikçiler kullanma’’nın şart olduğunu açıklamıştı.

Bu tür ifadelere rağmen ELN barış sürecine dahil olan uluslararası kurumlar ve garantör ülkelerle iletişimini sürdürüyor. ELN ile Kolombiya devleti arasındaki son barış görüşmeleri, Juan Manuel Santos hükümeti döneminde 2017’de başlamış, ancak iki yıl sonra Duque’nin devlet başkanlığına gelmesinin ardından müzakereler durmuştu.

Kolombiya’da gerilla mücadelesini sürdüren ELN, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) silah bırakmasının ardından ülkedeki en büyük gerilla gücü haline geldi.