Bin 500 ton karpuz Van'da çürümeye terk edildi

İthal karpuza uygulanan vergi bir gecede 75 dolardan 300 dolara çıkarıldı. İran’dan Van’a getirilen bin 500 ton karpuz Tren Garı’nda sıcak hava nedeniyle kokmaya başladı, çürümeye terk edildi.

Haber Merkezi

Ticaret Bakanlığı’nın 15 Mayıs’ta yayımladığı tebliğ ile İran’dan ithal edilen karpuza bir gecede yüzde 300 vergi zammı getirilince, bin 500 ton karpuz Van Tren Garı’nda çürümeye terk edildi.

Mezopotamya Ajansı'ndan Barış Dönmez ve Mesut Bağcı'nın haberine göre, yaklaşık bir haftadır karpuzlar tren vagonlarında bekletilirken, yapılan görüşmelerden de sonuç çıkmaması sonucunda karpuzlar sıcak hava nedeniyle kokmaya başladı. Duruma isyan eden ithalatçılar, söz konusu vergi oranıyla 181 vagonda bekletilen karpuzları alamayacaklarını belirtti.

Habere göre, yüzlerce esnaf gibi mağdur olduğunu söyleyen ithalatçı Nezir Temizan, 8 Mayıs’ta sınıra getirilen karpuzların vergi zammı için 15 Mayıs’a kadar bekletildiğini söyledi. Temizan, "Gümrük Bölge Müdürlüğü bize bir yol göstermiyor. Aldığımız karpuzlar çürümeye başladı. Türkiye sınırına giren karpuzları İran tarafı da almıyor. İthal ettiğimiz karpuz 8-9 Mayıs tarihlerinde sınırdan giriş yaptı ama bu mallar 15 Mayıs tarihine kadar bekletilerek vergi zammı uyulanmış. Bizim suçumuz ne anlamadık" dedi.
 
250 esnafın bu vergi zammı nedeniyle iflasın eşiğine geldiğine değinen Temizan, “Ceketimizi dahi satsak, bu verginin altında kalkamayız. Bunu kaldıracak gücümüz yok. Her şeyimizi bir gecede kaybettik. Yerli üreticiyi kurtarayım derken ithalatçıları iflas eşiğine getirmek yanlıştır. Böyle bir sistem olamaz. 20 yıllık gümrükçüyüm ilk defa böyle bir ağır baskıya maruz kalıyorum. Bu kadar haykırmamıza rağmen çığlığımızı kimse duymadı” dedi.