AKP'nin AVM'leri açma sabırsızlığının nedeni yandaş patronlar: İşte o patronların listesi…

AKP’nin salgın günlerinde AVM’leri bir an önce açma isteğinin arkasında patronların talepleri var. Kendi korunaklı evlerinde oturan patronlar hem yeni taleplerde bulunuyor hem de işçilerin sağlığını tehlikeye atarak bir an önce çalışmaya başlamak istiyor. İşte o patronların listesi…

Haber Merkezi

Salgın günlerinde milyonlarca işçiyi çalıştırmaya devam eden, sokağa çıkma yasağında bile binlerce işçiyi patronlara verdiği “özel izinle” çalıştıran AKP, otomotivin ardından turizmde de hızlıca “normalleşmeye” geçmek isterken, normalleşme sürecinin ilk adımlarından biri AVM’lerin açılmasıyla atılacak.

Bizzat Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın talimatıyla AVM’lerin açılmasının istendiği belirtilirken, kararı soL’a değerlendiren uzmanlar, açılış kararının salgının seyri düşünüldüğünde erken olduğuna işaret etmişti.

Konuya ilişkin AVM patronları cephesinden “tüm önlemler” alındı açıklamaları gelirken, önümüzdeki haftadan itibaren açılışların başlayacağı, gelecek “müşteriler” için gerekli önlemlerin alındığı ifade ediliyor. Oysa AVM’lerde çalışacak işçiler ve onların çalışma saati ve sağlığı için alınan önlemlere dair henüz kapsamlı tek bir açıklama yapılmış değil.

Salgın günlerinde bir an önce para kazanmaya yeniden dönmek isteyen, halkın ve işçilerin değil kendi “sağlıklarını” düşünen AVM patronlarının kısa dökümü şöyle:

Maltepe Park: İstanbul’un Asya yakasında 2013 yılında yapılan genişleme ve renovasyon çalışmaları sonucu Maltepe Park, 225 mağazaya, 2.000 kişi kapasiteli büyük AVM’lerden biri. AVM’nin sahibi AKP’ye yakınlığıyla bilinen Rönesans.

İstinyePark: Orjin Group ile Doğuş Holding ortaklığının. Orjin Group’un ortakları Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım. Doğuş Holding'in sahibi ise bilindiği üzere Ferit Şahenk.

Optimum: Rönesans Holding’e ait bir diğer AVM. Ataşehir  E-5 karayolunun üzerinde 2008 yılında açılan AVM’yi yılda 13 milyon kişi ziyaret ediyordu.

Optimum üstelik sadece İstanbul’da da değil. Ankara ve İzmir’de de Optimum mağazaları bulunuyor. İkisi de kentin en büyük AVM’lerinden.

Ankamall: ANKAmall Alışveriş Merkezi’nin 1. Etabının %30,26’sı Migros Türk T.A.Ş., %69,74’ü Yeni Gimat GYO A.Ş. yatırımıyla gerçekleşti. Alışveriş merkezinin 2. Etabı tamamen Yeni Gimat GYO A.Ş.’ye ait. Yönetimini ve kiralamasını Ece Türkiye Proje Yönetimi A.Ş.’nin üstlendiği ANKAmall Alışveriş Merkezi, kentin en büyük alışveriş merkezlerinden.

Agora İzmir: Odak Group bünyesinde yer alan Agora Alışveriş Merkezi kentin büyük AVM’lerinden biri. Odak Grup Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı ise Gürcan Oral yapıyor.

Akasya Acıbadem: Sinpaş, Akiş (Akkök Holding), Yıldız Holding (Ülker), Doğu-Batı Group ve Corio ortaklığıyla yapıldı. Yıldız Holding daha sonra hisselerini Akkök grubuna sattı. Sinpaş'ın sahibi Avni Çelik. Akmerkez'in kurucu ortaklarından Rıfat Hasan da Akasya Acıbadem'in kurucu ortakları arasında.

Atakule: Ankara’nın ilk AVM’si olan Atakule’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mehmet Arpacı. Atakule GYO Yönetim Kurulu Başkanı ise İsmail Tarman.

Next Level: AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 2013’te büyük bir törenle açtığı Ankara’daki 'Next Level' alışveriş merkezine, Varlık Fonu’na devredilen Ziraat Bankası tarafından el konuldu. AVM, Pasifik İnşaat’a aitti. 

A City: Ankara’daki A City AVM’nin sahibi  Birol Ceyhan.

Cevahir: Cevahir AVM İbrahim Cevahir'in şirketi Cevahir Holding'e aitti. 2007 yılında Cevahir fon kaynağı Kuwait Investment Authority olan St Martins Property'e satıldı.

Capacity: Uzman İnşaat, Keleşoğlu İnşaat, Gül İnşaat, Beyaz İnşaat ve Zirve İnşaat ortaklığıyla kuruldu.

Akmerkez: Akkök, Tekfen ve İstikbal’in kurduğu Akmerkez’in yüzde 50.82’si halka açıldı. Akkök, Tekfen’in ortaklığı sürüyor. Akkök holding Dinçkök ailesine ait. Raif Dinçkök tarafından kurulan Akkök holdingin yönetim kurulu başkanı Ali Raif Dinçkök.

City’s Nişantaşı: AVM’nin sahibi Gülaylar Grup. Sahibi Mehmet Gülay olan Gülaylar Grup, Meydan Ümraniye’yi de almıştı.

Mall of İstanbul ve Torium: Aziz Torun’un şirketi Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Mall Of İstanbul'un sahibi. Torun’un Torium ismiyle de alışveriş merkezi bulunuyor.

Forum İstanbul, Forum Ankara, Forum İzmir: Multi Development Türkiye’ye ait.

Trump Towers: Donald Trump'un inşaat şirketi Trump işbirliğinde yapılan Trump Towers, Aydın Doğan'a ait.

Özdilek Park: Özdilek Park tekstil şirketi Özdilek Holdinge ait.

Kanyon: Kanyon alışveriş merkezi Eczacıbaşı Topluluğu ile İş GYO ortaklığının.

Palladium: Tahincioğlu, Gençoğlu ve Nora Yapı tarafından hayata geçirildi. Tahincioğlu Holding’in başında Özcan Tahincioğlu bulunuyor. Gençoğlu Holdingin sahibi ise Turhan Gençoğlu.

Capitol: Capitol, Aksoy Group'a ait.

Galleria: Galleria alışveriş merkezi Dati Yatırım Holding'in. Ortakları arasında Fuat Miras, Eşref Cerrahoğlu ve Metin Kalkavan bulunuyor.