Yuri Gagarin 52 yıl önce uzayı fethetmişti

12 Nisan 1961'de insanoğlu ilk kez uzaya çıkmayı başarırken, bunun arkasında Yuri Gagarin ve Sovyetler Birliği vardı...

Dünyanın ilk uzay yolculuğu bundan tam 52 yıl önce bugün Sovyet kozmonot Yuri Gagarin tarafından gerçekleştirilmişti.

Gagarin, 12 Nisan 1961'de Sovyet uzay aracı Vostok'la uzaya çıktığında, dünyaya şu mesajı göndermişti:

"Dünya mavi... Ne kadar harika, şaşırtıcı."

Kıvılcım Çağla, Gagarin'in uzay fethini soL Portal'da yayınlanan yazısında şu sözlerle anlatıyor:

27 yaşındaki Sovyet kozmonotu Üsteğmen Yuriy Alekseyeviç Gagarin komutasındaki Vostok (Doğu!) adlı Sovyet uzay gemisi şimdi Kazakistan'da bulunan Baykonur uzay üssünden fırlayarak atmosferi aştı ve uzayda dünya çevresinde 1 saat 48 dakika içinde bir tur atarak tekrar atmosfere girdi. Yerden 7 km yükseklikte Gagarin paraşütle atladı ve Saratov ili Engels kasabası yakınlarında Volga nehri kıyısına indi. Gagarin yere ayak bastığında rütbesi binbaşı olmuştu! 14 Nisan'da Moskova'da bir kahraman gibi en üst düzeyde karşılandı. Ertesi gün yapılan basın toplantısında yabancı muhabirlerin ilk sorusu şu oldu: Acaba bay Yuriy Gagarin tanınmış çar gözdesi knezlerden olup şimdi ABD'de yaşayan Prens Gagarin'lerin soyundan mı geliyordu? Hayır, bizim Yura aristokrat bir aileden gelmiyordu, marangoz bir baba ile süt sağan bir annenin köyde doğmuş oğlu idi. Yura'nın köyü Kluşino'yu da savaş sırasında Almanlar bir buçuk yıl boyunca işgal etmişlerdi. Bu yüzden ilköğretimi yarım kalmıştı.

İkinci Dünya Savaşı'ndan 25 milyon insan kaybı ve muazzam bir maddi kayıpla çıkmış olan SSCB buna rağmen savaştan çok az bir zararla çıkan ABD'yi uzay yarışında geçmişti. Bu günleri görecek kadar yaşamadıysa da bu başarı Stalin önderliğindeki Sovyet yönetiminin ve Sovyet biliminin bir başarısıydı. Şimdi iktidarda Hruşçov adında bir sahtekar ve palyaço dursa da Stalinist filizler hala yeşeriyordu.

Gagarin bir anda tüm dünyada en tanınmış insan haline gelmişti. Daha sonra otuz kadar ülkeyi ziyaret etti. Bu ülkeler arasında Küba da vardı. Gagarin'in gülen yüzü sosyalizmin tüm insanlığa umut veren yüzü idi.

Sosyalizmin gülen yüzü olarak dünyaya umut taşıyan Gagarin, 1968 Mart'ında, MiG-15 model jet uçağıyla yaptığı rutin bir uçuş sırasında yaşamını yitirmişti.

(soL - Haber Merkezi)