Özrün arkasından sebepler tek tek ortaya çıkıyor: İsrail İran'a karşı Türkiye'den üs isteyecek!

İsrail yönetiminin Türkiye'den dilenen özrün "Suriye ile ilgili" olduğu yönündeki açıklamalarının ve Türkiye tarafından gündeme getirilen "Doğu Akdeniz'deki stratejik enerji projelerinde iş birliği" niyetinin ardından şimdi de İsrail'in İran'a karşı Ankara'dan askeri üs isteyeceği iddiası gündeme geldi.

Mavi Marmara saldırısı nedeniyle Türkiye’den özür dileyen İsrail’in, Ankara’dan Akıncı Hava Üssü’nün kullanımını isteyeceği iddia edildi. İngiliz Sunday Times gazetesinin haberine göre İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Yaakov Admiror, yarın Ankara’daki temaslarında bu konuyu masaya getirecek.

Gazetenin iddiasına göre Admiror, İran’ın nükleer programına karşı Ankara’daki Akıncı Hava Üssü’nde eğitim izni isteyecek. Habere göre talepler içinde Türk hava sahasının İsrail savaş uçaklarına açılması da var. Tel Aviv, buna karşılık Türkiye’ye hava savunma sistemi vermeyi önerecek.

İsrail anti-balistik füzeler önerecek
Söz konusu sistem içinde anti-balistik füzeler ve gece-gündüz fark etmeksizin her türlü hava koşulunda çalışan üst düzey bir gözetleme teknolojisi de yer alıyor.

Gazete İsrail'in iki ülke arasındaki 1996'da imzalanan anlaşmayı yeniden hayata geçirmek istediğini belirtiyor. Anlaşamaya göre İsrailli pilotların Türk Hava Kuvvetleri tarafından eğitildiği ve Akıncı Hava Üssü'nü kullandığını ifade eden gazete, Ayrıca İsrail'in Türk tanklarının modernizasyonunu gerçekleştirdiğini ve Türkiye'ye insansız hava aracı sattığını hatırlatıyor.

"Türkiye'nin üstlerini kullanmak İran'a karşı başarı getirir"
Sunday Times’a konuşan bir İsrailli savunma yetkilisi, Türkiye ve İsrail’in İran’ın nükleer programı ve Suriye’deki iç savaş konusunda "ortak endişeleri" paylaştığını kaydederek, bir uzlaşma sağlanabileceğini söylüyor.

"İsrail savunma birimleri Suriye ve İran'a karşı İsrail ve Türkiye işbirliği için çaba sarfetti" diyen yetkili, gazeteye "Türkiye İran'ın füzelerine karşı endişeli, ama buna karşı tek başına önlem alması yıllar sürer. İsrail bu zamanı kısaltabilir" değerlendirmesinde bulunuyor.

Son "krize" kadar Türkiye'nin en fazla uçak konuşlandırdıkları ülke olduğunu hatırlatan İsrailli yetkili, "Türkiye'nin hava üstlerini kullanmak İran'la hesaplaşmada başarı ve başarısızlık arasındaki farkı belirleyebilir" diyor.

(soL-Dış Haberler)