İsrail neden özür dilediği belli oldu!

İsrail'in Türkiye'den dilediği Mavi Marmara “özrünün” arkasında Suriye'ye dönük bir saldırı olduğu iddiası güçleniyor. Uzmanlara göre, özürle birlikte İsrail ve Türkiye'nin Suriye'ye dönük ortak bir müdahalesi daha olası gözüküyor.

İsrail'in, Mavi Marmara katliamındaki “operasyonel hatalar” nedeniyle Türkiye'den özür dilemesinin arkasında Suriye meselesinin yattığı iddiası ağırlık kazanıyor. Uzmanlara göre İsrail, Türkiye ile birlikte Suriye'ye dönük eşgüdümlü bir saldırı peşinde.

İsrail yönetiminden bir yetkilinin Reuters'e yaptığı açıklamalar bu açıdan dikkat çekici. Haberde, adı açıklanmayan yetkilinin Erdoğan ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında 22 Mart'ta yapılan özür görüşmesine katıldığı belirtiliyor.

İsrail'in Suriye'deki bazı hedeflere düzenlediği hava saldırılarında “dostane olmayan” NATO üyesi Türkiye'den endişelendiği belirtilen haberde, özrün ardından bu endişelerin ortadan kalktığı ifade ediliyor.

Haberde ayrıca, Türkiye'nin 2010'dan beri İsrail'in Lübnan ve Suriye'ye dönük hava operasyonlarını yakından takip ettiği belirtiliyor.

Havacılık uzmanı Hobert Hawson ise Reuters'e yaptığı açıklamada, "Kısa bir süre için İsrail, Türkiye'nin yeni Yunanistan'ı olmuştu. İsrail yeniden Suriye'yi vurursa, Türkiye ile normalleşen ilişkilerin büyük yararı olur" dedi.

Öte yandan, İsrail, Türkiye ve diğer komşusu Ürdün, Vaşington'la Suriye'de olduğu iddia edilen kimyasal silahların radikal İslamcıların ya da Lübnan Hizbullah'ının eline geçmesinin önlenmesi gerekçesiyle görüşmeler gerçekleştiriyor.

Beş sene önce tatbikatı yapılmış
Türkiye, 2008'deki Gazze saldırısına kadar İsrail ile ortak tatbikatlar düzenliyordu. Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı “Anadolu Kartalı” isimli tatbikata zaman zaman Ürdün hava kuvvetleri de katılıyordu. Tatbikatın içeriği ise pek yabancı değil. Hedef, “hayali bir diktatörün” elindeki kimyasal silahların imha edilmesi ve düşen müttefik uçaklardaki pilotların kurtarılması. Türkiye İsrail'i 2009 yılında bu tatbikatlardan dışladı.

(soL- Dış Haberler)