IŞİD'e Rus vatandaşlarını taşıyan 'Tek bacaklı Ahmet' Türkiye'de

Rus istihbaratı, IŞİD'e Rusya'dan militan götüren "Tak bacaklı Ahmet"in Türkiye'de bulunduğunu saptadı.

Dış Haberler

Rus basınında yer alan haberlere göre, Rus istihbaratı Rus vatandaşlarını Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) için devşiren ana elamanın Türkiye'de bulunduğunu tespit etti.

Radio Free Europe/Radio Liberty'den Joanna Paraszczuk'un haberine göre, Rus istihbaratı ile yakın ilişkide olduğu bilinen tabloid gazete Life News, Rus vatandaşlarını IŞİD'e götüren kişinin takma adının "tek bacaklı Ahmet" olduğunu ve Türkiye'de bulunduğunu yazdı.

Ahmet'in 30 yaşında ve Çeçen kökenli olduğu belirtiliyor. Ahmet'in yardımcıları olan 23 yaşındaki Çeçen Yakub Ibrahimov ile Dağıstanlı Abdulla Abdulayev'in Türkiye'de gözaltına alındığı açıklandı.

Ahmet'in tam ismi ise, Rus ve Türk güvenlik birimlerinin kendisini araması gerekçe gösterilerek yayımlanmadı.

Tek bacaklı Ahmet'in, Moskova, St. Petersburg ve Kuzey Kafkasya'dan militan toplayarak Türkiye aracılığıyla Suriye'ye gönderdiği söyleniyor.

Militanlarla internet üzerinden tanışıldığı, sonra İstanbul'da Ahmet ve yardımcılarının bu kişilere sahte belgeler hazırlayarak Suriye'ye geçmelerine yardımcı olduğu belirtiliyor.

28 Temmuz günü, medyada Azeri kökenli bir kişinin gözaltına alındığı açıklanmıştı. Bu kişinin adı Abdulla Abdulayev'di ve kendini "IŞİD'in İstanbul emiri" olarak tanıtıyordu. 

Bu Abdullayev ile Ahmet'in yardımcısı olan Abdullayev'in aynı kişi olup olmadığı bilinmiyor.

Tek bacaklı Ahmet'inse, bir başka IŞİD'li Ahmet Çatayev ya da "tek kollu Ahmet" olup olmadığı merak konusu. İstanbul'daki Çeçen cemaatinden bir kişi, IŞİD'in İstanbul emirinin 2012'deki Lopota Gorge olayına karışmış tek bacaklı bir Çeçen olduğunu ileri sürüyor.

Lopota Gorge olayına adı karışan Ahmet, "tek kollu" Ahmet Çatayev.