Lübnan Komünist Partisi: Ülke IMF’ye ipotek ettirilsin diye kanlarımızı dökmedik!

Lübnan Komünist Partisi, İsrail işgaline karşı zaferin 20. yılında o günkü kurtuluş ve bugünkü direnişin aynı doğrultuda olduğuna dikkat çeken bir açıklama yayınladı.

Haber Merkezi

25 Mayıs günü Lübnan halkının bundan 20 yıl önce İsrail işgal ordularını ülkelerinden kovmalarının yıldönümü. İsrail 16 Eylül 1982’de Güney Lübnan’ı işgal etmiş 18 yıl süren savaşta katliamlar düzenlemiş, yüzlerce Lübnanlının ölümüne ve göç etmesine neden olmuştu. Lübnan halkı İsrail’in emperyalist saldırısına karşı ciddi bir direniş sergilemiş ve 25 Mayıs 2000 tarihinde işgal ordularını ülkeden kovmuştu. 2006 yılında yeniden Lübnan’a saldıran İsrail 33 gün süren savaş sonunda bir kere daha Lübnan halkına yenilmişti. Ancak Lübnan halkı bugün de emperyalizme bağımlılığın derinleştirdiği krizle ve yoksullaşmayla mücadele ediyor.

İsrail Eski Genelkurmay Başkanı’ndan itiraf: ‘Lübnan’da varlığımız bir hataydı’

Alittihad sitesinin aktardığına göre eski İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot “Lübnan’da varlığımız bir hataydı ve Hizbullah bizi yendi” açıklamasında bulundu. İşgal ordularının eski Genelkurmay Başkanı Eizenkot, İsrail’in Lübnan’dan çekilmesinin 20. yıldönümünde yaptığı konuşmada “Lübnan’da uzun süre kalmak büyük bir stratejik hataydı. Hizbullah’a yenilmek İsrail ordusunda önemli kayıplara neden oldu. Lübnan gerilla savaşında bile İsral ordusunu yıpratmak ve topraklarından çıkarmak konusunda başarılı oldu” dedi.

‘Lübnan halen müdahaleye açık’

LKP, kurtuluş sonrası Lübnan’ı borç batağına sürükleyen ve emekçi sınıfları mezheplere bölen siyasi sisteminde Hizbullah’ın payı olduğunu hatırlatmaya devam ediyor. LKP’nin El Nida gazetesinde yayınlanan bir yazıda İsrail'e karşı mücadelenin Suriye ve Lübnan halkını kendilğinden özgürleştirmediğine dikkat çekiliyor. “Zaferden bu yana Lübnan toprakları müdahaleye açık ve Lübnan halkının ekonomik refahı alt seviyelerde seyrediyor” denilen yazıda devletin mezheplere bölündüğü ve ülke savunmasının bu mezhepçi grupların silahlı kuvvetlerine dayandığına dikkat çekiliyor. “İsrail boyundurluğundan kurtulmak Lübnan’da bir anavatan oluşturma algısını geliştirmedi; Hizbullah’in ‘Kardeşçe işgal’ adı altında İran ile yürüttüğü siyaset ülkeyi mezhep çatışmalarına itti” tespitinde bulunularak Hizbullah’ın “direniş ekseni” söylemine sığınması eleştiriliyor.

‘Ülkeyi ipotek ettirmek için emperyalistleri kovmadık’

2000 ve 2006 direnişlerinde İsrail’e karşı mücadelede saf tutan LKP, bugün yoksullaşmaya ve yolsuzluğa karşı Ekim 2019’dan beri sürmekte olan eylemlerde safını belirlemiş durumda.  LKP, İsrail işgaline karşı zaferin 20. yılında o günkü kurtuluş ve bugünkü direnişin aynı doğrultuda olduğuna dikkat çeken bir açıklama yayınladı. Açıklamada, yıllar önce savaşarak Lübnan topraklarından kovulan emperyalist güçlerin bugün siyasi müzakere ve IMF eliyle yeniden ülkeyi ipotek etmelerine izin vermeyeceğini ilan etti. “IMF ile iç reformlar için yapılacak müzakerelerin sonuçlarını biliyoruz” denilen açıklamada, kurtuluşun siyasi kazanımlarından taviz verilmemesi, Lübnan halkının parasının ipotek ettirilmemesi, üretken ve kamuya ait sektörlerin özelleştirilmemesi konusunda iktidar uyarıldı. “İsrail işgalcilerini sınırdışı eden kahramanlar Lübnan yönetimi tarafından ülke yeniden IMF ve ABD güdümüne sokulsun diye kanlarını dökmediler. Direnişimizin amacı ulusal ve toplumsal kurtuluş için mezhepçilik ve sınıf sömürüsüyle mücadeleye muktedir bir ülke yaratmaktır” diyen LKP zaferin kazanımlarını yok sayacak her tavizle mücadele etmeye çağırdı.