İşçi sınıfı sömürüye ve salgına karşı ayaktaydı: 1 Mayıs balkonlara, pencerelere çıktı

İşçi sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ta bu yıl salgın nedeniyle meydanlar boş kalsa da sokaklar, balkonlar afişlerle, yazılamalarla donatıldı, sınıfın sesi bu kez balkonlardan yankılandı.

Haber Merkezi

Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl 1 Mayıs’ta emekçiler belki alanlarda buluşamadı ama sesini bu kez tüm sokaklara taşıyarak duyurdu.

İşte 2020 1 Mayısı’ndan notlar…

Taksim kapatıldı, DİSK yöneticileri gözaltına alındı

Bu yıl salgın koşulları nedeniyle işçi sınıfı örgütleri halkın sağlığını düşünerek kitlesel bir buluşmadan kaçınacağını ilan ederken, iktidarın Taksim korkusu yine de dinmedi.

Taksim 1 Mayıs öncesinde yine polis bariyerleriyle çevrilirken, sabah saatlerinde Taksim anıtına çelenk bırakmak isteyen DİSK yöneticileri polis saldırısı sonucunda gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da bulunuyor.

Gözaltılara tepki gösteren DİSK, gözaltına alınan tüm üye ve yöneticilerinin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

TKP’den 1 Mayıs canlı yayını

Her 1 Mayıs’ta kitlesel kortejleriyle yerini alan Türkiye Komünist Partisi, bu yıl 1 Mayıs’ta binlerle, bu kez 1 Mayıs canlı yayınında buluştu.

1 Mayıs marşıyla başlayan ve yaklaşık 3 saat süren programda çok sayıda şarkıcı, aydın ve yazar mesajlarıyla, ezgileriyle ve sözleriyle yer alırken, farklı sektörlerden işçiler salgın günlerindeki koşullarından söz etti ve 1 Mayıs mesajlarını paylaştı.

TKP'nin 1 Mayıs yayını izleyebilirsiniz.

Kemal Okuyan: Bu düzen değişmeli, bu düzen yıkılmalı

Programda TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, izleyenlerle partinin 1 Mayıs mesajını paylaştı. Okuyan, “Virüs mü suçlu bugünkü toplumsal sistem mi? Sağlık çalışanlarına maske temin edemeyen toplumsal düzenin kendisidir felaket ve bu felaket doğal falan değildir” derken, “Bu düzen değişmeli, bu düzen yıkılmalı. En kısa sürede... Elimizde sihirli değnek yok. Yok ama elimizde çok etkili bir yol var: Örgütlenmek!” ifadesini kullandı.

Okuyan’ın ardından dünya komünist partilerinden örgütler de TKP ve Türkiye İşçi Sınıfı ile dayanışma mesajlarını iletti.

Sendikalardan online 1 Mayıs mitingi

TKP’nin ardından DİSK, KESK, TMMOB ve TBB tarafından online 1 Mayıs mitingi düzenlendi. Sendikaların mesajının paylaşıldığı, işçilerin konuşmalarının yer aldığı programda sanatçılar da şarkılarıyla yer aldı.

Sendikaların 1 Mayıs açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Biz emekçiler sermaye değil halk egemenliğini esas alan, sömürüye karşı emeğin haklarını koruyan, toplumsal zenginliğe el koyan yüzde 1’in değil toplumun yararını esas alan yeni bir toplumsal düzeni kurmak için seferber olacağız.

1.İnsan onuruna yaraşır bir iş ve ücret, kamusal sosyal güvenlik ve sendikal hakların eksiksiz güvence altına alındığı yeni bir toplumsal düzen kuracağız.

2.Demokrasinin ve ifade özgürlüğünün tahrip edilmediği, laik, adil, demokratik, özgürlükçü yeni bir toplumsal düzen kuracağız.

3.Her türlü ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe ve ötekileştirmeye karşı eşit yurttaşlığın, yurtta, bölgede ve dünyada barışın benimsendiği yeni bir toplumsal düzen kuracağız.

2020 1 Mayıs’ında tarihin bu kırılma anında ilan ediyoruz:

Birliğimizi, mücadelemizi ve dayanışmamızı böylesi bir toplumsal düzeni kurmak için güçlendireceğiz.

Yeni bir toplumsal düzeni emek ile bilim ile kuracağız!

21.00’de emekçilerin sesi her yerdeydi

Saatler 21.00’i gösterdiğinde tüm emek örgütlerinin çağrısıyla milyonlar evlerinin balkonlarına çıktı.

Hep bir ağızdan 1 Mayıs marşı coşkuyla okunurken, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları sokaklarda, caddelerde yankılandı.