AKP yurtdışına maske göndermeye devam ederken... Sağlık emekçileri yeterli tıbbi malzeme bekliyor

AKP, şu ana kadar 55 ülkeye maske ve çeşitli tıbbi koruyucu malzeme yolladığını açıkladı. Peki, Türkiye'deki sağlık emekçileri yeterli kişisel koruyucu ekipmanlara erişebiliyor mu?

Serhat Yılmaz

AKP şu ana kadar 55 ülkeye maske ve çeşitli tıbbi koruyucu malzeme yolladığını açıkladı. 

Büyük bir övünç ile yollanan malzemelerin propagandası bizzat Erdoğan tarafından yapılırken, Türkiye'deki sağlık emekçileri hâlâ yeterli sayıda kişisel koruyucu ekipmana sahip değil. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı salgın nedeniyle hayatını kaybeden ve salgına yakalanan sağlık emekçilerinin sayısı, hastanelerde kişisel koruyucu ekipmanların ve tıbbi malzemelerin yetersizliğini gözler önüne seriyor.

''N95 maske hâlâ yetersiz''

Konuyla ilişkin soL'a açıklamada bulunan Sağlık Emekçileri Sendikası Eş Genel Başkanı Gönül Erden, N95 maskelerin hâlâ hastanelerde yeterli sayıda bulunmadığını ifade etti.

Erden, AKP'nin farklı ülkelere yardım yollarken Türkiye'deki sağlık emekçilerinin tıbbi malzemelere erişiminin yaşadığını aktarırken, şöyle konuştu:

''Hâlâ alanda çok ciddi bir şekilde koruyucu ekipman sıkıntısı var. Hâlâ arkadaşlarımızın sağlığını korumaya yönelik tedbirler çok yetersiz. Bakan'ın açıkladığı hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin sayısı, yine bakanın açıkladığı 7428 sağlık emekçisinin Covid-19'a yakalanması, ki biz bu sayının daha yüksek olduğunu, 10 bine yaklaştığını düşünüyoruz, önlemlerin yetersiz olduğunu gösteriyor. Bu rakamlar sağlık emekçilerini korumaya yönelik tedbirlerin alınmadığının, bu tedbirlerin başında gelen kişisel koruyucu ekipman sorununun devam ettiğinin gözler önüne serilmesi için yeterli. Mart ayında yaptığımız bir anketten 'N95 maskenin yüzde 80 oranında olmadığı ya da yetersiz olduğu' sonucu çıktı. Son olarak Nisan ayında yaptığımız ankete göre hâlâ N95 maskenin ya yok ya da var ama yetersiz olduğu ortaya çıktı. Cerrahi maskeler hâlâ yok ya da yetersiz. Farklı ülkelerle dayanışmak, yardımlaşmak elbette güzel bir şey fakat öncelikle kendi ülkenizdeki ihtiyacı karşılamak zorundasınız.''