ABD'de koronavirüs manzaraları: Sandviç dükkanına roketatarla girenler, birbirlerine virüs bulaştıran mahkumlar

ABD'nin Kuzey Karolina eyaletinde virüs tedbir kurallarını yok sayan bir grup silahlarla sandviç dükkanına girdi. Bir grup üyesinin sırtında roketatar taşıdığı görüldü. Los Angeles'ta bir hapishanedeyse 21 mahkum, erken tahliye edilmek amacıyla birbirine virüs bulaştırdı.

Dış Haberler

ABD'nin Kuzey Karolina eyaletinde virüs tedbirlerine karşı protesto düzenleyen grup, bir sandviç dükkanına ağır silahlarla girerken görüntülendi.

CBS News'ta yer alan habere göre, Subway adlı dükkana silahlarla giren onlarca protestocudan birinin sırtında roketatar dahi görüldü.

Kuzey Karolina merkezli The News & Observer gazetesinin fotomuhabiri Travis Long, sosyal medya hesabından söz konusu grubun dükkana giriş görüntülerini paylaştı. Long, Blue Igloo adlı grubu izin gününde takip ederek söz konusu kareleri yakaladığını kaydetti. Muhabire göre, söz konusu grup, "Birinci ve İkinci Anayasa Değişikliği" kutlamaları yapmak üzere Raleigh şehir merkezine gidiyordu.

Aralarında maske takmayanların da bulunduğu grubun sandviç dükkanında sipariş verirken görüntülendiği fotoğraflarda, grup üyelerinden birinin bellerindeki silahlarının yanı sıra sırtında AT4 roketatar, bir başkasının da omzunda ağır makineli tüfek taşıdığı görülüyor.

CBS News'a konuşan Long, grubun toplu şekilde dükkana girmesinin sosyal mesafe kurallarına karşı bir protesto amacını taşıdığını düşündüğünü söyledi.

Long, "Bu, ne kadar tuhaf bir dönemden geçtiğimizin ve kültürümüzün şu anda ne kadar bölünmüş ve çatlak halde olduğunun bir resmi.Sandviç sipariş etmek gibi basit bir şeyde dahi, Anayasa'ya dikkat çekmek için çok sayıda ateşli silaha gerek duyuluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu fotoğraflar, sosyal medyada büyük tepkilere neden oldu. Fotoğrafları paylaşanlar arasında ABD'li komedyenler Kathy Griffin ve Patton Oswalt da bulunurken, oyuncu Mia Farrow, fotoğraflara ilişkin, "Kibirli, silahlı aptal beyaz imtiyazı" yorumunda bulundu.

'2. Anayasa Değişikliği'nin önemini hatırlatmak istedik'

Kuzey Karolina eyaletinde silah taşımak yasal olsa da, kalabalık etkinliklerde silah bulundurmak yasak. Kanala konuşan Blue Igloo grubu, silah taşıyarak protesto düzenlemenin yasadışı olduğunu kabul ettiklerini, o gün dışarı "yalnızca temiz hava almak, güneş görmek ve spor yapmak için" çıktıklarını savundu.

Grup, kendilerine silah taşımanın bir mesaj içerip içermediğinin sorulması üzerine, "2. Anayasa Değişikliği'nin 1.'si kadar önemli olduğunu hatırlatmak istedik" yanıtını verdi.

Olaya ilişkin Facebook'ta paylaşılan bir video görüntüsünde ise dükkanda çalışan kişinin, gruba yemeklerini dışarıda yemeleri konusunda uyarıda bulunduğu, ancak grubun bu uyarıyı dinlemediği görülüyor. Kuzey Karolina da koronavirüs tedbirlerinin bir kısmı gevşetilmiş olsa da restoranların içinde yemek yemek hala yasak.

The News & Observer gazetesi, olaya ilişkin henüz soruşturma başlatılmadığını bildirdi.

2. Anayasa Değişikliği nedir?

Amerika Birleşik Devletleri Anayasası'ndaki İkinci Değişiklik, bireysel silah tutma ve silahlanma hakkını korur. Haklar Yasası'nın bir parçası olarak 15 Aralık 1791'de onaylandı.

Los Angeles: Mahkumlar erken tahliye için virüse yakalandı

Öte yandan, ABD'nin Los Angeles kentindeki bir hapishanede 21 mahkumun, erken tahliye edilebilmek umuduyla birbirlerine koronavirüs bulaştırdığı açıklandı.

Los Angeles Polis Müdürlüğü'nün Twitter'da yayımladığı bir videoda mahkumlar sırayla bir yüz maskesini kokluyor, ateşlerini yükseltmek için aralarında dolaştırdıkları şişeden sıcak su içiyorlar.

CNN'de yer alan habere göre, son iki ay içinde yaklaşık beş bin mahkumun erken tahliye edildiği kentte, 4 Mayıs'tan bu yana hapishanelerdeki koronavirüs vakalarında yüzde 60'lık bir artış görüldüğü açıklandı. Bu süre içinde 357 mahkumun koronavirüs testi pozitif çıktı.

Los Angeles Polis Müdürü Alex Villanueva 26 Nisan'da Pitches Hapishanesi'nde 50 kişilik bir koğuşta güvenlik kameralarının kaydettiği görüntülerle ilgili olarak "Mahkumlar hastalığa yakalandıktan sonra yargıçların merhametiyle ev hapsine alınmayı umuyorlardı. Böyle bir şey olmayacak" dedi.

Villanueva, normal zamanlarda birbirlerinin eşyalarını kullanmayan mahkumların şişelerini ve bardaklarını paylaştıklarını ve hastalığa yakalanabilmek için sosyal mesafe kurallarını ihlal ederek toplaştıklarını söyledi.

Alex Villanueva, hasta olmak istemeyen diğer mahkumlarla cezaevi personelinin hayatını tehlikeye atmakla suçladığı bu mahkumların erken tahliye edilmeyeceklerini belirtti.

Mahkumlardan hiçbiri birbirlerine hastalık bulaştırdığı suçlamasını kabul etmedi.

Kentte sadece tutukluluk sürelerini tamamlamak üzere olan mahkumlar erken tahliye ediliyor.