Suudi Arabistan Mescid-i Haram’ı tahrip etmekle suçlanıyor

Suudi Arabistan yönetimi Mekke’yi yeniden yapılandırma çalışmalarında Kabe’yi çevreleyen Mescid-i Haram’ı tahrip etmekle suçlanıyor. Arkeolojik açıdan da önem taşıyan Osmanlı ve Abbasi eserleri tehlike altında.

Hac ziyaretlerinin ana durağı olan Kabe ve çevresini düzenlemek için milyarlarca doları gözden çıkaran Suudi Arabistan Krallığı yaptığı kazı ve zemin güçlendirme çalışmaları sırasında yüzyıllık eserlere zarar vermekle suçlanıyor. İngiliz The Independent gazetesinin ortaya çıkardığı fotograflara göre Osmanlı ve Abbasi döneminden kalma bir çok bölme yıkılıyor.

Kabe’yi çevreleyen Mescid-i Haram’ın Abbasi ve Osmanlı döneminden kalma sütunlu bölmeleri tarihi dokusunun son kısımlarını oluşturuyor.

İngiliz Kraliyeti müdahale etti
Bir kaç hafta önce yayınlanan forografların ardından, bölge ile yüz yıla yakın bir süredir ilgilenen İngiliz arkeoloji dünyasını ayağa kaldırdı. Yapılan çağrılar sonucu Prens Charles ve Cornwall Düşesi Mekke’ye uçtu. Kraliyet tarafından gerçekleştirilen bu ziyaret insan hakları örgütleri tarafından zamanlama açısından eleştirildi. Zira Suudi Arabistan geçtiğimiz hafta 7 kişiyi idam etmişti.

Her yıl milyonlarca müslümanın ziyaret yeri olan Kabe’yi çevreleyen Mescid-i Haram mimari eserleri ile de ayrı bir değer taşıyordu. Osmanlı ve Abbasi döneminden kalan sütunlarda peygamber Muhammed’in hayatını konu alan kabartmalar göze çarpıyordu.

Suudiler daha önce de gökdelenler ile tekpi çekmişti
Özellikle müslümanların peygamber Muhammed’in göğe yükseldiğine inanılan yeri işaret eden sütunun kaldırılması olay yaratacak bir gelişme. Hac ziyareti için her sene gelen milyonlarca kişiyi ağırlamak için girişilen büyük yapı çalışmaları daha önce de eleştirilmişti. Özellikle çevreye dikilen büyük gökdelenler Kabe’yi gölgede bırakmak ile suçlanıyordu. Gökdelenlerin ayrıca alışveriş merkezleri, 5 yıldızlı otel ve spa gibi fonksiyonları da Hac ziyaretinin amacının aşıldığına ilişkin yorumlara neden oluyordu.

1000 yıllık binalar 20 yılda yıkılmış
Vaşington merkezli Körfez Enstitüsü Mekke’de bulunan 1000 yılllık bir çok yapının son 20 yılda yıkıldığını belirtiyor. Enstitü eski binaların %95’inin hafriyata tabi tutulduğunu iddia ediyor. Konu ile ilgili kendisine soru yöneltilen Suudi yetkililer konu ile ilgili susmayı tercih ediyor.

( SoL - Dış Haberler)