İran: Astana görüşmeleri anlayışı beraberinde getirecek

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kasemi, Astana görüşmelerinin karşılıklı anlayışı beraberinde getirmesini umduklarını söyledi.

Dış Haberler

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bahram Kasemi, Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan 7'nci Suriye görüşmelerinin, 3 garantör ülke İran, Rusya ve Türkiye arasında gerekli olan karşılıklı anlayışı beraberinde getireceğini söyledi.

"Beklenen sonuçlar, Astana'daki Suriye konulu 6'ıncı tur barış görüşmelerinde elde edilmişti" diyen Kasemi, Astana'daki görüşme sürecinin Suriye halkına yardım etmek ve bölgesel güvenlik ve istikrar sağlamak için etkili adımlar atmaya devam edeceğini umduğunu belirtti.

Kasemi ayrıca, Suriye konulu 7'inci tur barış görüşmelerinin mayın temizleme ve tutsaklar değişimi olmak üzere iki konuya odaklanacağını söyledi.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı'na göre görüşmeler sırasında rehinelerin, mahkumların, ölenlerin cesetlerinin devri ve kayıp kişilerin aranmasıyla ilgili bir çalışma grubunun hazırladığı hükümlerin onaylanması planlanıyor. Taraflar ayrıca, uluslararası terörizmle mücadele etmeyi ve Suriye'deki insani yardım ile ilgili ortak bir bildiri hazırlamayı düşünüyor.

Rusya, Türkiye ve İran'ın desteklediği Astana görüşmeleri, Kazakistan'ı organize bir ülke olarak Suriye ihtilafının tarafı olan hükümet ve muhalefet ile ABD, Birleşmiş Milletler ve Ürdün'ün gözlemcilerini içeriyor.