'TSK bölgedeki üslerini artırmayı planlıyor' iddiası: 'Operasyon dursun, PKK çekilsin' çağrısı...

TSK tarafından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarında PKK’ye karşı başlatıldığı belirtilen operasyon sürüyor. Bölgesel Yönetim yetkilileri Türkiye’ye operasyonları durdurma çağrısı yaparken, PKK’nin de bölgeden çekilmesini istedi. Öte yandan Reuters’te yer alan habere göre, Türkiye söz konusu operasyonlarla bölgedeki üslerinin sayısını artırmak istiyor.

Haber Merkezi

TSK’nin Kuzey Irak’ta Haftanin bölgesine düzenlediği askeri harekat sürüyor. Önce hava saldırıyla başlayan operasyona komandoların da katıldığı bir kara operasyonun eşlik ettiği açıklandı.

Milli Savunma Bakanlığı, harekata ilişkin yaptığı son paylaşımlarda komandoların Haftanin’de ilerlediğini aktarırken, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ve TSK komuta kademesinin harekâtı gece boyunca sınır bölgesindeki harekât merkezinden sevk ve idare ettiği bilgisi paylaşıldı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Pençe Kaplan Operasyonu gayet güzel şekilde gidiyor. Aynı ciddiyet ve kararlılıkla devam edip inşallah başarılı bir şekilde bu operasyonu da sonlandıracağız" açıklamasında bulunurken, operasyon Irak cephesinden tepkiyle karşılandı.

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen tepkilere ilişki açıklamada bulanan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Irak’ın kuzey bölgelerinde yürütülen ‘Pençe-Kartal’ ve ‘Pençe-Kaplan’ harekatlarımız, ülkemizin ulusal güvenliğinin yanısıra Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini de tehdit eden PKK terör örgütünü hedef almaktadır” ifadesini kullandı.

‘Türkiye yeni askeri üsler kurmayı planlıyor’

Reuters haber ajansı, üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberde, Türkiye'nin son operasyonları ile bölgede farklı “geçici askeri üsler” kurmayı planladığını aktardı.

Reuters’e konuşan yetkili, "Plan, temizlenen bölgelerin tekrar aynı amaç için kullanılmasını önlemek için geçici üs alanları oluşturmak. Zaten 10'dan fazla geçici üs var. Yenileri kurulacak" derken, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden de tepki açıklaması geldi.

‘TSK operasyonunda 5 sivil öldü, operasyon durmalı, PKK de bölgeyi boşaltmalı’

TSK’nin bölgede düzenlediği hava harekâtında 5 sivilin öldüğü belirtilirken, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Sözcüsü Cotyar Adil yaptığı açıklamada, komşu ülkelerle dostane ilişkiler içerisinde olmak istediklerini söyledi.

Adil, "Sınırda yaşanan olaylardan dolaylı temkinliyiz. Saldırılar can ve mal kaybına neden oldu. Kürdistan hükümeti olarak sebebi ne olursa olsun ve kim tarafından yapılırsa yapılsın yurttaşlarımızın şehit olmasına ve malının zarar görmesine neden olan saldırıları kınıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin devletimize ve toprağımıza saygı duymasını istiyoruz. PKK de bölgeyi terk etmeli ve daha fazla karışıklığa neden olmamalıdır. Kürdistan topraklarından hiçbir komşu ülkeye saldırı olmasını da istemiyoruz" ifadesini kullandı.

YNK’den Çavuşoğlu’na ‘Süleymaniye’ yanıtı

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Eş Genel Başkanı Lahur Şeyh Cengi Talabani, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, “Süleymaniye bölgesinin PKK’nın güdümüne girdiğini görüyoruz” sözlerine yanıt verdi.

Lahur Şeyh Cengi Talabani, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Süleymaniye sadece Kürtlüğün etkisindedir. Bunun için direniş ve fedakarlık şehri diyorlar” ifadesini kullandı.