Lübnan’da para biriminin dolar karşısında son iki günde yüzde 25 değer kaybetmesinin ardından halk yoksulluğa karşı yeniden sokağa çıktı.
Başkent Beyrut'ta ve diğer kentlerde dün sokağa çıkan halk, çöp konteynerleri ve araba lastikleri ile ana yolları kapattı. Lübnan’da koronavirüs salgınının başladığı Mart ortasından beri düzenlenen en geniş çaplı gösteriler dün gerçekleşti.
Başkent Beyrut’taki gösteriler sırasında Reuters’a konuşan bir protestocu “Yiyecek parasını karşılayamıyoruz, kiramızı ödeyemiyoruz. Dolar kuru düşene ve taleplerimiz karşılanana dek burada kalacağız” dedi.
Halk başkentin Hamra Caddesi'nde yer alan Merkez Bankası’na girmeye çalıştı. Güvenlik güçlerinin müdahale ettiği protestocular geri çekildi.
Trablusşam’da da Merkez Bankası binasına molotof kokteyli atılmasının ardından binada yangın çıktı. Polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti.
Lübnan Kızılhaç Örgütü, Trablusşam’daki gösterilerde 41 kişinin yaralandığını açıkladı. Örgüt Beyrut'taki Riyad Sulh Meydanı'nda da yaralananlara sağlık müdahalelerini sürdürdüğünü bildirdi.
Eleştirilerin hedefinde Merkez Bankası Başkanı
Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, bakanlar kurulunu acil toplantıya çağırırken, toplantıya Merkez Bankası Başkanı'nın yanı sıra bankalar birliği ve döviz büroları sendikası temsilcileri de katıldı. Sendika sözcüsü tarafından yapılan açıklamada merkez bankasının, Lübnan poundunun değer kaybını tersine çevirmek amacıyla piyasaya dolar sürmeyi kabul ettiğini açıkladı.
Göstericiler, 1993 yılından bu yana Merkez Bankası Başkanlığı görevini sürdüren Riad Salame’nin on yıllardır sadece ülkenin siyasi ve bankacılık seçkinlerinin yararlandığı bir borçlanma politikası izlediğini ileri sürerken, eylemlere katılan siyasi hareketlerin Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınarak finansal krizden sorumlu tutulması talebinde ortaklaştığı belirtiliyor.
2019 Ekimi’nde başlayan eylemlerden kısa bir süre sonra çekilen Hizbullah taraftarlarının da Perşembe günü düzenlenen gösterilere katıldığı görüldü. Hizbullah’a yakın Al-Akhbar gazetesi de Cuma günü ‘‘Riad Salame, oyun bitti’’ manşetiyle çıktı. Hizbullah’ın bir hükümet değişikliğinden ziyade, Merkez Bankası Başkanı Salame’nin görevden alınmasını hedeflediği ileri sürülüyor.
Geçtiğimiz yıl başlayan gösteriler Saad Harriri hükümetinin istifasıyla sonuçlanmış, 2020 yılının başlarında Diyab hükümeti göreve gelmişti.