Saadet Partisi tezkere kararını değiştirdi

Saadet Partisi'nin Libya'ya asker tezkeresine destek vereceğini açıklamasının ardından, Meclis Genel Kurulu'nda partisi adına konuşan milletvekili Karaduman tezkereyi reddettiklerini söyledi.

Libya'ya asker gönderme tezkeresini destekleyeceğini açıklayan Saadet Partisi (SP) kararını değiştirdi.

CHP listesinden seçilerek Meclis'e giren 2 SP'li milletvekilinden biri Genel Kurul'daki tezkere görüşmelerine katılmadı, diğeri ise tezkereyi reddettiklerini açıkladı.

Meclis'teki tezkere görüşmeleri öncesinde bir açıklama yapan SP'li milletvekili Cihangir İslam tezkere görüşmelerine ve oylamaya katılmama kararı aldığını duyurmuştu.

Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelere katılan SP Konya milletvekili Abdulkadir Karaduman ise kürsüden partisi adına yaptığı konuşmada tezkereyi reddettiklerini söyledi.

Karaduman “Libya'da yapılacak yanlışların vebali mevcut iktidarın sırtında olacaktır. Biz bu vebale ortak olmayı kesinlikle düşünmüyoruz. Libya’ya asker gönderilmesini öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresini kabul etmediğimizi Saadet Partisi adına ifade etmek istiyorum. Ve bu vesile ile hepinizi 1 Mart ruhu ile selamlıyorum” dedi.

YAZICI: UYARILARIMIZA DAİR GERİ DÖNÜŞ ALAMADIK

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Yazıcı, Libya'ya asker göndermeye yönelik tezkere oylamasında partisinin değişen tutumuna ilişkin yaptığı açıklamada, tezkereye ilişkin "uyarıları"na dair geri dönüş alamadıklarını belirtti. Twitter hesabından Meclis'teki tezkere görüşmesi öncesi yayımladıkları bildiriyi paylaşan Yazıcı şu açıklamayı yaptı:

"Saadet Partisi olarak yapmış olduğumuz açıklamada Libya Tezkeresi ile ilgili uyarılarımızı, çekincelerimizi ifade ettik. Bu bildiriyi yayınlama amacımız, hükümetin daha önce uygulamış olduğu dış politikadaki hatalarını tekrarlamamasını dile getirmekti. Bu çerçevede çekincelerimizi, uyarılarımızı dile getirdikten sonra mecliste hükümet kanadının herhangi bir şekilde bu uyarıları dikkate alacağına dair geri dönüş alamadık. Bunun üzerine Konya Milletvekilimiz Abdulkadir Karaduman Bey de bugün meclis kürsüsünden bu tezkerenin Saadet Partimiz açısından ne anlama geldiğini ifade etmiş ve partimizin tavrını tüm kamuoyuna duyurmuştur. Bu vesile ile bu vebala ortak olmayacağımızı Saadet Partisi olarak bütün kamuoyuna bildirmiş olduk."

SP daha önce yayımladığı bildiride, Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'yle imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılması mutabakatını desteklediklerini açıklamış, Libya'ya asker gönderme tezkeresine ilişkin olarak ise "Süreç doğru kurgulanırsa, askerimizin oradaki varlığı bile başlı başına birçok yanlış adımın atılmasını engelleyebilecektir" ifadesine yer vermişti.