Venezuela'dan ABD'ye tepki: Bu modern korsanlıktır

Venezuela Dışişleri Bakanı Arreaza, devlet tarafından işletilen petrol şirketi PDVSA'nın ABD'de bulunan alt kuruluşu CITGO rafinerinin satılması girişimini 'modern korsanlık' olarak niteleyerek kınadı.

Dış Haberler

Venezuela hükümeti, devlet tarafından işletilen petrol şirketi PDVSA'nın ABD'de bulunan alt kuruluşu CITGO rafineri şirketinin satılması girişimini kınadıklarını açıkladı.

Telesur'da yer alan habere göre, hükümet, söz konusu girişimi "modern korsanlık" olarak niteledi.

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Venezuela, Delaware Mahkemesi'nin PDVSA'ya ait CITGO'nun hisselerinin icra yoluyla satılmasına yönelik kararını kınamaktadır. Bu girişim, meşru zemini olmayan bir modern korsanlık faaliyetidir" dedi.

ABD'li yargıç Leonard P. Stark, cuma günü CITGO rafinerisinin satılmasına onay vermişti. Söz konusu kararla, Venezuela yönetimiyle yaklaşık 10 yıldır anlaşmazlık yaşayan Kanadalı bir madencilik şirketinin 1,4 milyar dolar gelir elde edeceği belirtiliyor.

Venezuela hükümeti, söz konusu girişimin ABD destekli "muhalefet" lideri Juan Guiado ve çevresi tarafından Venezuela'nın kamu kaynaklarına el koymak amacıyla yürütüldüğüne dikkat çekti.

Resmi açıklama yapan Arreaza, "ABD'liler, bunun gibi amaçlar için Juan Guaido ve suç ortaklarını görevlendirdiler. Bu cumhuriyetimiz ve PDVSA'ya karşı sahtekar bir girişimdir. Bu yasa dışı bir girişim olmasının yanı sıra, ülkemizin çıkarlarına bir saldırıdır ve müdahaleci planların yararınadır" diye konuştu.

Crystallex adlı Kanadalı şirketin önünün Dünya Bankası'nın bir parçası olan Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözüm Merkezi (ICSID) kararıyla açıldığı kaydedildi.

Venezuela Dışişleri Bakanlığı, PDVSA, CITGO ve PDV Holding'in Crystallex'e borçlu olmadığını hatırlatarak, bu şirketlerin ICSID prosedürlerinin bir parçası olmadıklarına dikkat çekti.

Venezuela Devlet Başkanı Yardımcısı Delsy Rodriguez, geçen yılın Temmuz ayında, "Crystallex'in yalnızca madencilik hizmetleriyle ilişkisi var, Venezuela'da mülk ve varlık hakkı bulunmuyor. Bu, uluslararası hukuku ihlal eden organize bir suçtur" açıklamasında bulunmuştu. Rodriguez, aleyhtarların devlet işletmesi PDVSA şirketi ve alt kuruluşu CITGO'nun kaynaklarına el koyma planları olduğuna dair hükümetin elinde delil olduğunu sözlerine eklemişti.

CITGO, 1980 yılından bu yana PDVSA bünyesinde Venezuela'ya ait. Şirketin Louisiana, Teksas, Illınois eyaletlerinde 3 rafinerisi bulunuyor. Buna ek olarak şirket, ABD'nin 23 eyaletinden geçen boru hattına sahip. Söz konusu boru hattı, ABD akaryakıtının yüzde 5 ila 10'unu sağlıyor.