Çin'den ABD'ye Tayvan'a silah satışını durdurma çağrısı: Yeni bir Soğuk Savaş'a sürükleniyoruz

Çin hükümeti, ABD'ye Tayvan'a silah satışlarının bir an önce durdurma çağrısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanı Vang, iki ülkenin karşılıklı 'yeni bir Soğuk Savaş'a sürüklendiği' konusunda ABD'yi uyardı.

Dış Haberler

Çin hükümeti, Tayvan'a silah satışlarının bir an önce durdurulması yönünde ABD'ye çağrıda bulundu.

Telesur'da yer alan habere göre, Çin, aynı zamanda iki ülkenin ordusu arasındaki ilişkilerin daha fazla hasara uğramaması adına ABD'den Tayvan'la askeri ilişkilerini kesmesini talep etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Tayvan'a 180 milyon dolar silah satılması planını onaylamıştı.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vu Kian, "ABD'nin bu hamlesi tek Çin prensibini ve iki ülkenin aldığı üç ortak kararı ciddi bir şekilde ihlal etti ve Çin'in içişlerine kaba bir biçimde karışma niteliği taşıdı. Çin bu konudaki memnuniyetsizliği ve kararlı itirazını dile getirdi" açıklamasında bulundu.

Sözcü, ABD'nin bu hamlesinin Tayvan yönetimindeki Demokratik İlerici Parti yetkililerine ve Tayvanlı ayrılıkçılara yanlış mesaj verdiğini, Çin'in egemenliğine ve güvenliğine ciddi bir şekilde zarar verdiğini ve Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarı tehlikeye attığını kaydetti.

Vu, ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğünü korumak için Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun tüm gerekli önlemleri alacağını sözlerine ekledi.

'ABD bizi yeni bir Soğuk Savaş'a itiyor'

Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ABD'nin iki ülkeyi karşılıklı "yeni bir Soğuk Savaş'ın eşiğine ittiği" konusunda uyarıda bulundu.

Vang, "Tarihin geriye götürülmesine yönelik bu tehlikeli hamle, Çin ve ABD'nin on yıllardır sürdürdüğü işbirliğinin meyvelerini silecek, ABD'nin kendi kalkınma hedeflerini köreltecek ve dünya istikrarını ve refahını tehlikeye atacak" diye konuştu. Vang, Çin'in kendi modernizasyon sürecini değiştirme veya durdurma niyeti olmadığını sözlerine ekledi.