‘ABD, Ukrayna’ya silah tedarikini artırmaya hazırlanıyor’

The Guardian gazetesine konuşan ABD’nin eski NATO elçisi Volker, ülkesinin Ukrayna’ya ciddi silah yardımı yapmaya hazırlandığını söyledi.

Dış Haberler

ABD'nin Ukrayna özel elçisine göre, Washington, Ukrayna’nın doğusundaki bağımsızlık yanlılarına Rus desteğinin devam etmesi karşısında ülkenin deniz ve hava savunma güçlerini kuvvetlendirmek için Ukrayna'ya silah tedarikini genişletmeye hazır.

İngiliz The Guardian gazetesine konuşan ABD’nin eski NATO elçisi Kurt Volker, dört yıllık savaşı sona erdirmek için Birleşmiş Milletler barış gücünün nasıl konuşlandırılacağı konusunda ABD ile Rusya arasında hâlâ önemli bir uçurum olduğunu söyledi. Volker gelecek yıl Ukrayna'da yapılacak seçimler için müzakere pozisyonunu tekrar gözden geçirmeden önce, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başkanlık ve parlamento için bekleyeceğini tahmin ettiğini söyledi.

‘DAHA ÖLÜMCÜL SİLAHLAR GELİYOR’

Ukrayna’da Batı yanlısı ve Rus karşıtı duyguların her geçen ay güçlendiğini iddia eden Volker, Trump yönetiminin, Nisan ayında teslim ettiği tanksavar füzelerden "daha fazla ve ölümcül" silahların Ukrayna kuvvetlerine teslimi için hazırlıklar yaptığını söyledi.

Ukrayna’da 2014’te gerçekleşen darbenin ardından ülkenin doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgeleri Rusya’nın da desteğiyle tek taraflı bağımsızlıklarını ilan etmişlerdi ve Ukrayna’da iç savaş başlamıştı.

Bağımsızlık yanlılarına karşı Ukrayna’nın kendi ordusunun yanı sıra ülkedeki faşist partilerin silahlı kolları da çatışmalarda yer alıyor.

Mayıs ayında, ABD Meclisi aralarında "ölümcül" silahların da bulunduğu 250 milyon dolarlık askeri yardımı Ukrayna'ya 2019 yılında yollamayı kabul etti. Daha öncesinde de Ukrayna’ya silah yollamak için ABD parlamentosunda oylamalar düzenlenmişti ancak Obama yönetimi Moskova'dan gelen eş zamanlı bir tırmanışı tetikleyeceği gerekçesiyle bu kararları kısıtlamıştı. Trump yönetimi Aralık 2017'de bu kısıtlamayı kaldırdı ve ardından Javelin füzelerinin sevkıyatını onayladı.