Yurttaşlardan toplanan yardım paraları nereye gidiyor? Vermek serbest, akıbetini sormak yasak

15 Temmuz'da kendileri için toplanan yardım paralarının akıbetini soranlar önce AKP Genel Merkezi önünde polis tarafından darp edildi, sonra gözaltına alındı. Akıbeti merak edilen paralar önce Ziraat Bankası'nda değerlendirilmiş, sonra da Hazine'ye aktarılıp buharlaşmıştı. AKP iktidarında toplanan diğer yardım paraları gibi 15 Temmuz paraları da 'hayal' oldu.

Haber Merkezi

AKP iktidarı, patronların tüm yardım ve teşvik taleplerine anında yanıt verip, ülkenin kasasını onların hizmetine sunarken, tüm toplumu etkileyen olaylarda ise devletin kasasını değil halkın cebini hatırlıyor, “bağış kampanyaları” düzenliyor.

AKP iktidarında artık bir gelenek halini alan bu yardım kampanyalarının neredeyse tamamının ardından hep aynı soru akıllara geliyor: Nerede bu paralar?

Önceki gün 15 Temmuz darbe girişimde yaralananlar AKP Genel Merkezi önünde buluşarak kendileri için toplanan yardım paralarının akıbetini sordu. 

Hem bu paraların hem de diğer yardım kampanyalarındaki paraların akıbetini derledik…

15 Temmuz paraları: Önce faize, sonra Hazine’ye

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ölen ve yaralananların ailelerine destek için bir yardım kampanyası düzenlenmişti.

Söz konusu kampanyada tam 309 milyon lira toplanmış, ancak bu para ilgililere ulaştırılmamıştı. Paranın akıbetini öğrenmek için önceki gün AKP Genel Merkezi’ne giden “mağdurlar” bir de polis saldırısına uğrayıp gözaltına alınmıştı.

Eyleme konu olan paralar ise AKP tarafından çoktan harcanmış durumda.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 15 Temmuz darbe girişiminde ölenlerin ve yaralananların yakınları için toplanan 309 milyon TL'nin akıbetine ilişkin yaptığı açıklamada “Yardım toplama döneminde intikal eden bağış miktarı, Ziraat Bankası’nda nemalandırılmak suretiyle toplam 338 milyon 971 bin 731 TL olarak 2 Ocak 2019 tarihi itibarıyla tek Hazine kurumlar hesabına aktarılmıştır” demişti.

Hazine’ye geçtiğimiz yıl aktarılan paranın çoktan suyunu çektiği tahmin ediliyor.

10 Aralık saldırısında ölenler için toplanan bağışlar da kayıp

10 Aralık 2016 tarihinde gerçekleşen Beşiktaş'taki bombalı saldırıda 38'i polis, sekizi sivil en az 46 kişi yaşamını yitirmişti. 

Katliamın ardından yaşamını yitirenlerin ailelerine destek verilmesi amacıyla başlatılan kampanyada 52 milyon TL tutarında bağış toplanmıştı.

Katliamda yaşamını yitiren tıp öğrencisi Berkay Akbaş’ın babası Salim Akbaş, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) 2 yıl sonra paraların akıbetini sormuştu.

Söz konusu paranın Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı’na aktarılacağı söylenmiş, yanıtı bu kurumun vermesi istenmişti. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, söz konusu vakfın Ankara’daki kayıtlı adresinin boş olduğunu tespit etmiş, bu konuyu yargıya taşıyarak suç duyurusunda bulunmuştu. Paranın akıbeti hala bilinmiyor.

‘Biz bize yeteriz’ paraları nerede?

Koronavirüs salgını sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla başlatılan “Biz bize yeteriz” başlıklı yardım kampanyasında toplanan paraların akıbeti, paraların nerede kullanıldığı da bilinmiyor.

Sözcü yazarı Emin Çölaşan geçitğimiz gün köşe yazısında 2 milyar lirayı aşan yardım paralarının akıbetini sormuş, bu konuda kimsenin ağzından tek kelime çıkmadığına dikkat çekmişti.

Deprem paraları ve vergileri ne oldu?

Son yıllarda yaşanan depremlerin ardından başlatılan yardım kampanyalarında toplanan milyonlarca liralık bağış paralarını akıbeti ve deprem vergisinin nereye harcandığı da yıllardır soru işareti olmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Van ve Bingöl'ü ‘"biz inşaat ettik” deyip, deprem vergisinin akıbetini soranlara “utanmazlar” derken, söz konusu inşa faaliyetleri sonrası ilgili konutların paralarının yurttaşlardan toplandığını, parayı ödemeyenlerin evlerinden çıkarıldığını ise atladı.

Acun bile endişelendi...

Acun Ilıcalı Elazığ depremi nedeniyle kanalı TV8'de bir yardım kampanyası başlatmıştı

73 milyon lira bağış toplanan kampanyanın ardından canlı yayına bağlanan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Kampanyadan sadece ben değil, sayın Cumhurbaşkanımız da memnun. Sizlere selamları var” derken, Ilıcalı ise Soylu'ya şu yanıtını vermişti: “Sizden de bir ricam var. Bu akşam kampanyadaki önemli miktarı, ki sizin bazı şeyleri yapacağınızdan asla bir şüphem yok ama, depremzedelerin şartlarının daha iyi olmasına kullanılmasını rica ediyoruz."

Paralar nerede?

Yardım kampanyaları sonrası sürekli dile getirilen bu sorunun en basit yanıtı, kim için toplandığı söylendiyse paranın kesinlikler onda olmadığı...

Yani 15 Temmuz için toplanan paralar 15 Temmuz'da ölenlerin ailelerine ya da o gün yaralananlara ulaştırılmadı, deprem için toplanan para, hayatını kaybedenlerin yakınına ya da o gün evini kaybeden, yaralanan ve sakat kalanlara ulaştırılmadı.

10 Aralık saldırısında ölenler için toplanan para da yine o saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ulaştırılmadı.

Bu paralar ya Fuat Oktay'ın dediği gibi çoktan Hazine kasasına girdi ve sonrasında buharlaştı ya da yine Bakanlığın dediği gibi yandaşların aslında var olmayan vakıflarına aktarıldı...