Sisi'den Libya hamlesi

Mısır Devlet Başkanı Sisi, ükesinin Libyalı aşiretlerin isteği üzerine Libya'ya müdahalede bulunmasının uluslararası meşruiyete sahip olduğunu söyledi. Suudi Arabistan ve BAE'den Sisi'nin açıklamalarına destek geldi.

Dış Haberler

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi, Cumartesi günü televizyondan yayınlanan konuşmasında Mısır’ın Libya’ya yönelik doğrudan bir müdahalesinin bu noktada uluslararası meşruiyete sahip olacağını söyledi. 

Sisi, Libyalı aşiret liderlerinin, Mısır Savunma Bakanı Muhammed Zeki’nin, Genel Kurmay Başkanı Muhammed Ferit’in ve Mısır Silahlı Kuvvetleri’nin üst düzey komutanlarının eşliğinde Mısır’ın Batı Askerî Bölgesi’nde gerçekleştirdiği teftiş sırasında Mısır güçlerinin Libya’ya yönelik müdahalesinin Libyalı aşiretler tarafından yönlendirileceğini ifade etti.

Mısır’ın Libya’ya yönelik herhangi bir niyeti olmadığını belirten Sisi, sadece ülkenin istikrarını arzu ettiklerini ileri sürerek ‘‘Biz işgalci olmayacağız, sadece istikrarlı, güvenli ve kalkınmış bir Libya istiyoruz’’ diye konuştu.

Sisi, Libya’daki tarafları mevcut sınırlara saygı duymaya ve müzakereleri başlatmaya çağırarak, ‘‘Cufra ve Sirte Mısır’ın ulusal güvenliği için kırmızı çizgimizdir’’ dedi.

Mısır’ın Libya’da terörist milislerin tasfiyesini içeren kapsamlı bir çözüm çağrısında bulunduğunu ve Libya ile ilişkili uluslararası konferanslara katılarak krizin çözümüne yönelik çabalara destek verdiğini hatırlatan Sisi, Kahire Deklerasyonu’nun söz konusu uluslararası çabalarla uyumlu olduğunu savundu.

Mısır Devlet Başkanı, Libya’ya yönelik dış müdahalelerin bölgesel ve uluslararası güvenliği de etkilediğini belirterek, ‘‘Dış güçler Arap ülkelerinin egemenliklerini ihlal etmek için çalışıyor, bölgede istikrar istemiyor ve teröristlerin faaliyetlerine katkıda bulunuyor’’ diye konuştu.

Libyalı aşiretler Mısır’a çağrıda bulundu

Doğu güçlerini desteleyen Libyalı aşiretlerin temsilcisi Mansur Basisi de bir konuşma yaparak Mısır Devlet Başkanı Sisi’yi Libya’yı savunmaya ve egemenliğini ve kaynaklarını korumaya çağırdı. İki ülke arasındaki kan bağları ve derin toplumsal ilişkiler nedeniyle Mısır’ın güvenliği ile Libya’nın güvenliğinin bir ve aynı olduğunu söyleyen Basisi, Libya parlamentosu başkanı Akila Salih ve Libya Ulusal Ordusu Halife Hafter’in temsil ettiği Libya liderliğine sınırsız bir destek sunduklarını ve Libya’nın iç işlerine yönelik dış müdahaleleri ve kaynakları üzerindeki tasarıları reddettiklerini vurguladı. Basisi ‘‘Libya egemen bir devlettir. Hiçbir ülke topraklarına, egemenliğine sınırlarına ve kaynaklarına dokunamaz’’ diyerek Arap Birliğini, Birleşmiş Milletler’i, Avrupa Birliği’ni, Afrika Birliğini ve uluslararası insan hakları gruplarını saldırganlara karşı Libya halkı ile dayanışmaya çağırdı. 

Mısır’ın Libyalı kardeşlerine destek vermeye ve Libyalı aşiretleri eğitmeye ve silahlandırmaya hazır olduğunu belirterek Basisi’nin çağrısına olumlu yanıt veren Mısır Devlet Başkanı Sisi, Mısır’ın Libya’ya müdahalesinin artık uluslararası meşruiyete sahip olduğunu vurguladı.

Körfez ülkeleri: Mısır’ın yanındayız

Sisi’nin Libya’ya yönelik askeri müdahaleye ilişkin açıklamalarına Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden de destek geldi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansından yapılan açıklamada ‘‘Suudi Arabistan, sınırlarını ve halkını koruma hakkı konusunda Mısır’ın yanında yer almakta ve ona destek vermektedir’’ denilerek, uluslararası toplum Sisi’nin çağrılarına yanıt vermeye davet edildi.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Libya’daki gelişmelerin endişe verici olduğu belirtilerek, ‘‘BAE, istikrarını ve güvenliğini sağlama için atacağı her tür adımda Mısır’ın yanına yer almaktadır’’ denildi. Açıklamada ayrıca, Kahire’nin Libyalıların kanlarının akmaması, BM gözetiminde kapsamlı müzakerelerin başlaması için ateşkes şartlarının oluşturulması hedefiyle çaba gösterdiğine dikkat çekildi.

Bahreyn de Kahire'nin Libya'daji gelişmeler karşısında ulusal güvenliğini savunma hakkı olduğunu söyleyerek Sisi'ye destek verdi. Bahreyn Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Mısır'ın batı sınırlarını terörist ve milislerden gelen tehditlere karşı koruma konusundaki kararlılığının desteklendiği belirtildi.

Ulusal Mutabakat Hükümeti'nden tepki

Ulusal Mutabakat hükümeti ise Sisi’nin açıklamalarına tepki gösterdi. Sarrac güçlerine bağlı Sirte ve Cufra Ortak Operasyon Dairesi Sözcüsü General Abdulhadi Dırah, Sisi’nin açıklamalarının Libya’nın iç işlerine açık bir müdahale olduğunu söyleyerek, bunun Libya’ya yapılmış açık bir savaş ilanı saydıklarını belirtti. Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid Mişri ise ‘‘Sisi’nin yaptığı açıklamalar kabul edilemez. Bu, Libya’nın egemenliğinde tecavüz ve içişlerine açık bir müdahaledir’’ açıklamasında bulundu.

Trablus’taki Libya Parlamentosu da Sisi’nin açıklamalarını kınayarak, yaptığı yazılı bir açıklama ile Mısır’ın Libya’ya askeri müdahalede imasının ‘‘Libya’nın egemenlik ve güvenliğine açık bir tehdit olduğunu’’ ileri sürdü. Açıklamada Ulusal Mutabakat Hükümeti, Mısır’ın tehditlerine karşı uygun zaman ve mekanda gereken siyasi ve fiili cevabı vermek için hazır olmaya çağrıldı.