Sinn Fein birlik referandumu için tarih istiyor

Brexit'in yarattığı deprem İskoçya'dan sonra İrlanda'da referandum tartışmalarını alevlendirdi. Şubat seçimlerinin galibi Sinn Fein, referandum için tarih belirlenmesini istiyor.

soL

Brexit’in ardından İskoçya’nın bağımsızlığı için yeni bir referandum düzenlenmesine ilişkin tartışmalar sürerken, 8 Şubat’ta düzenlenen İrlanda erken seçimlerinden birinci parti olarak çıkan Sinn Fein, İrlanda cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda’nın birleşmesi için referandum talebini yineledi.

Paskalya Ayaklanması'nın yıldönümü yaklaşırken referandum talebi

Sinn Fein üyelerini ve destekçilerini İrlanda’nın birliği davasını güçlendirmeye çağırarak, Hayırlı Cuma Anlaşması’nda öngörülen referandum için bir tarih belirlenmesini talep etti.

Parti ‘‘değişim mesajının yeni bir İrlanda görmek isteyen herkesin düşüncesini yansıttığını’’ söyledi.

1916 Paskalya Ayaklanması ile bağımsızlık ilanının yaklaşan yıldönümüne dikkat çeken Sinn Fein, destekçilerine mevcut dönemin İrlandalı cumhuriyetçiler için taşıdığı önemi hatırlattı. Sinn Fein yaptığı açıklamada ‘‘dönemin büyük ulusal hareketlerinin, feministlerin, sendikacıların, dil ve kült aktivistlerinin İrlanda cumhuriyetinin ilanı için bir araya geldiklerini’’ belirterek, ‘‘devrimci bir İrlanda cumhuriyetinin dini ve sivil özgürlükler, eşit haklar, eşit fırsatlar, bütün yurttaşların mutluluk ve refahı ve kaderimizin özgürce kontrol edilmesi gibi ebedi ilkelere dayandığı’’nın altını çizdi.

Parti, mevcut durumun yıllardır beklenilen İrlanda birliğini barışçıl yollarla sağlayabilecek, 1916’dan bu yana eşi görülmedik bir fırsat sunduğunu ileri sürdü.

Brexit ve Şubat seçimleri siyasi tabloyu değiştirdi

Sinn Fein, İrlanda’da Şubat ayında gerçekleştirilen erken seçimde, oyların yüzde 24,5’ini alarak birinci parti olmuş ve sadece 43 aday göstermiş olmasına rağmen İrlanda meclisinde 37 koltuk elde etmişti. Böylece İrlanda’nın birleşmesini savunan Sinn Fein tek başına iktidara gelecek bir çoğunluk elde edemese de, uzun yıllardır İrlanda’ya hâkim olan iki partili siyasal sisteme büyük bir darbe indirmiş oldu.

Başbakan Leo Varadkar’ın partisi Fine Gael ile Michael Martin’in önderliğindeki Fianna Fai’in mecliste çoğunluğu elde edememelerine rağmen cumhuriyetçilerin hükümet kurmasını engellemeye çalıştıkları bir siyasal kavganın ufukta gözüktüğü İrlanda’da, Sinn Fein sözcüsü Pearse Doherty söz konusu iki partiyi ‘‘halkı aldatmakla’’ suçladı.

Brexit ile birlikte seçim sonuçları, İrlanda’nın birliği meselesini siyasi gündemin merkezine oturtmuş durumda.

1998 yılında imzalanan ve Kuzey İrlanda’daki çatışmaları sona erdiren Hayırlı Cuma Anlaşması’na göre İngiltere Dışişleri Bakanı, seçmenlerin çoğunluğunun Kuzey İrlanda’nın Birleşik Krallık’ın bir parçası olmaktan çıkarak Birleşik İrlanda’nın bir parçası haline gelme dileğini ifade etmesi halinde referanduma gitmek zorunda.

Sinn Fein, önümüzdeki beş yıl içinde bir referandum düzenlenmesinde ısrar ederek, kapsayıcı, saygılı ve adada yaşayan herkesi ‘‘ulusun bütün evlatlarının eşit bir şekilde el üstünde tutulması’’ davasında birleştiren bir İrlanda talebini dile getiriyor.