Koronavirüs aşısının deneyleri Brezilya'da yapıldı

Oxford Üniversitesi'nden araştırmacıların ilaç şirketi AstraZeneca'yla birlikte geliştirdiği koronavirüs aşısının deneyi Brezilya'da gönüllüler üzerinde gerçekleştirildi.

Dış Haberler

Oxford Üniversitesi'nden araştırmacıların geliştirdiği bir koronavirüs aşısı, Brezilya'da gönüllüler üzerinde denendi.

AFP'de yer alan habere göre, söz konusu aşı, ilaç şirketi AstraZeneca'yla birlikte geliştirildi.

ChAdOx1 nCoV-19 adıyla bilinen aşının halihazırda İngiltere'de gönüllüler üzerinde test edildiği ve Güney Afrika'da bu hafta test edilmeye başlandığı bildirildi.

Brezilya'daki araştırmayı yürüten Sao Paulo Federal Üniversitesi (UNIFESP), yaptığı açıklamada, araştırmacıların ilk dozları salı günü koronavirüs salgınından etkilenme ihtimali yüksek olan doktorlar, hemşireler ve ambulans şoförleri gibi sağlık çalışanları üzerinde kullandıklarını belirtti.

Üniversitenin yaptığı açıklamada, "Araştırmacılar, çalışma kapsamında protokol oluşturulmasının ardından cumartesi günü gönüllülere triyaj yapmaya başladılar. Katılımcıların Covid-19'a neden olan Sars-CoV-2 virüs testinin negatif çıkması gerekiyor. Salı gününden itibaren, kan testi negatif çıkan gönüllüler aşı için kaydoldu" denildi.

Açıklamada, gönüllülerin 18-55 yaş aralığında olmaları ve pandemiyle mücadele sırasında UNIFESP hastanesinde ön saflarda çalışmış olmaları gerektiği kaydedildi.

Oxford'un açıklamasına göre, aşı Brezilya'da 2 bin gönüllü üzerinde denenecek. Aşının İngiltere'de 4 bin katılımcı üzerinde denendiği ve testler için 10 bin kişinin daha arandığı belirtildi.

Deney için Brezilya'nın, virüsün en hızlı yayıldığı ülke olmasından dolayı seçildiği kaydedildi. Brezilya, ABD'nin ardından dünyada Covid-19 vaka ve ölümlerinin en çok görüldüğü ikinci ülke konumunda. Ülkede 1,1 milyondan fazla kişiye virüs bulaşırken, 52 bin kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Brezilya'nın fiili sağlık bakanı Eduardo Pazuello, aşıyı yerel olarak üretmek için ülkesinin sözleşme imzalamaya yakın olduğunu söyledi.