Kolombiya'da iki toplumsal hareket lideri daha öldürüldü

Aşırı sağcı Iván Duque hükümetinin Kolombiya’da iktidara gelmesiyle beraber katledilen toplumsal hareket lideri sayısı 140’a ulaştı.

Dış Haberler

Kolombiya'nın Araştırma ve Popüler Eğitim Merkezi (CINEP) geçtiğimiz gün, Santander'in kuzeyinde Convencion'un kırsal bölgesinde toplumsal hareket lideri Carmen Angel Angarita'nın katledildiğini duyurdu.

Köylüler ve tanıklar, silahlı adamların Angarita'yı öldürdüklerini doğrularken, yerel makamlar, cinayetin nedeninin şu ana kadar belirlenmediğini, ancak soruşturma açıldığını belirttiler.

Kolombiya'da faaliiyet sürdüren Kalkınma ve Barış Enstitüsü'ne (Indepaz) göre, Angarita’nın suikastısyla beraber katledilen toplumsal hareket lideri sayısı 140'a çıktı. Zorunlu karantinadan bu yana, Kolombiya'da 54 toplumsal hareket lideri katledildi.

CINEP'in aktardığına göre, Catatumbo sakinleri, silahlı grupların şiddetinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Ivan Duque’in çiftçilere yönelik politikaları nedeniyle ciddi bir insani krizle de karşı karşıya.

Ulusal Komünal Eylem Konfederasyonu kurucusu Guillermo Cardona, toplumsal hareket liderlerine yönelik saldırıları hükümetin zorla çıkarılan mahsul eleme programıyla ilişkilendiriyor.

Geçtiğimiz haftaysa Edier Lopera adlı toplumsal hareket lideri katledilmişti. Antioquia Aşağı Cauca Çiftçiler Derneği'ne (Asocbac) göre Lopera, 15 Haziran'da kırsal bir Antioquia bölgesi Taraza'da El Diamante çiftliğinin yakınında silahlı bir grup tarafından öldürüldü. Asocbac’ın aktardığına göre katiller Lopera’nın ailesini tehdit etti ve naaşı almalarını engelledi.

Lopera, Taraza'nın kırsal bölgesindeki Popales köyünün Topluluk Eylem Kurulu başkan yardımcısıydı. Sumapaz Vakfı sözcüsü Oscar Yesid Zapata, "Onu öldüren paramiliter gruplar, yetkililerin cesedi almasını engelledi. Bu grup, korkak bir şekilde, herkesin vücudunun çürümesini görmesini istiyor." dedi.

Çiftçi örgütü, Lopera’nın ailesi için koruma talep etti. Ascobac ayrıca suçun ayrıntılı bir şekilde soruşturulmasını istedi ve Duque yönetimini toplumsal hareket liderinin güvenliği için Barış Anlaşması'nın şartlarına ve anayasal yükümlülüklere uymaya çağırdı.

Bir önceki Kolombiya Hükümeti FARC’la barış anlaşması imzalamış ve karşılıklı bir barış süreci başlatılmıştı, ancak son seçimlerde ABD yancısı aşırı sağcı Ivan Duque’in iktidara gelmesiyle birlikte FARC üyelerine ve toplumsal hareket liderine yönelik siyasal baskı ve suikastlerde hızlı bir artış yaşandı.