Eski FARC üyelerine yönelik suikastlar sürüyor

Birleşmiş Milletler’e göre karantina uygulamasının başlangıcından bu yana silah bırakmış altı FARC gerillası ile 32 toplumsal hareket önderi suikast sonucu hayatını kaybetti.

Dış Haberler

Telesur’da yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler’in Kolombiya Doğrulama Misyonu, Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri’nin (FARC) eski savaşçılarına düzenlenen 24. suikastı kınayarak, sistematik cinayetler konusundaki ‘‘endişelerini’’ dile getirdi.

FARC’ın silah bırakmasının ardandan kurulan Müşterekler İçin Devrimci Alternatif Güç (FARC) partisi, üyelerinden Wilder Marin’in cesedinin ülkenin kuzeybatısındaki Bello ilçesinde ‘‘yanmakta olan bir şilteye sarılı’’ halde bulunduğunu açıkladı.

Silah bırakan eski FARC savaşçısının, muhasebe eğitimi gördüğü ve sivil topluma yeniden entegre olma sürecinde olduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada ise, misyonun, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi tarafından da dile getirilen, silah bırakma anlaşmasının şartlarını yerine getiren eski FARC üyelerine, toplumsal hareketlerin önderlerine ve insan hakları savunucularına yönelik cinayetler konusunda kaygılarını bir kez daha ifade ettiği belirtildi.

Misyon’a göre, Kolombiya hükümetinin Covid-19 salgını nedeniyle karantina uygulamasını başlattığı 25 Mart tarihinden bu yana, silah bırakmış altı gerillanın ve en az 32 toplumsal hareket önderinin suikasta kurban gitti.

Birleşmiş Milletler, ‘‘Nihai Barış Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana, 198 kişinin yeniden topluma katılma süreci içinde öldürüldüğünü’’ açıklayarak, hükümeti ‘‘eski savaşçıların, toplumsal hareket önderlerinin ve insan hakları savunucularının güvenliğinin sağlanması için suç örgütlerini dağıtmak üzere yeni önlemler almaya’’ çağırdı.

Pazar günü, FARC partisinin, 2017’de imzalanan Barış Anlaşması’ndan bu yana 198 eski gerillanın sistematik olarak yok edilmesini değerlendirmek üzere Amerika-içi İnsan Hakları Komisyonu’nu ülkeye davet edeceği açıklanmıştı.