Yemen’de BAE destekli güçler Sokotra Adası’nda kontrol sağladı

Yemen’de BAE destekli Güney Geçiş Konseyi, Sokotra Adası’nda kontrolü ele geçirdi. Suudi destekli Yemen hükümetiyse ‘tam teşekküllü darbe’ diye nitelediği olayı kınadı.

Dış Haberler

Yemen’de Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) desteklediği Güney Geçiş Konseyi, Sokotra Adası’nda dün hükümet binaları ve askeri üslerin kontrolünü ele geçirerek yönetime el koydu.

Yemen’in Suudi Arabistan destekli Mansur Hadi hükümeti ise Sokotra Adası’nda “tam teşekküllü” darbe yapıldığını belirterek Güney Geçiş Konseyi güçlerini hükümet binalarına “çetevari bir tutumla” saldırmakla suçladı.

Güney Geçiş Konseyi geçen Nisan ayında Aden’de ve güney illerinde özerklik ilan etmişti.

Yemen’in kuzeyinde kontrolü elinde tutan Husilere karşı koalisyonun ortaklarından Suudi destekli Hadi hükümeti güçleri ile BAE destekli Güney Geçiş Konseyi güçleri arasındaki çatışmalar bir süredir devam ediyor.

Sokotra Valisi Remzi Mahrus Suudi Arabistan ile BAE’yi adadaki durumu görmezden gelmekle suçladı.

Reuters geçen hafta ülkede yeni bir cephe açılmasını istemeyen Suudi Arabistan’ın Hadi hükümeti ile Güney Geçiş Konseyi arasında anlaşma için teklif sunduğunu ancak güneydeki güçlerin bu teklifi kabul etmediğini yazdı.

İran destekli Husi güçlerinin Yemen’in başkenti Sanaa’da Suudi destekli hükümeti devirmesinin ardından Suudi-BAE koalisyonu Mart 2015’te Yemen’e müdahale etmişti. 

Yemen açıklarında Aden Körfezi'nin sonunda 6 adacıktan oluşan Sokotra, sahip olduğu biyolojik önem ve çeşitlilik sebebiyle, 2017'de UNESCO tarafından "uluslararası deniz bölgeleri" listesine alınmıştı. Ada Asya’yı Avrupa’ya bağlayan Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı üzerindeki deniz taşımacılığı rotasında yer alıyor.