Güney Yemen'de öz yönetim ilanı

Aden merkezli Güney Geçiş Konseyi, olağanüstü hal ilan ederek, liman şehri ve diğer güney eyaletlerinde öz yönetime geçileceğini açıkladı. 

Dış Haberler

Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen ve Yemen’in Aden şehri ile güney vilayetlerini yöneten Güney Geçiş Konseyi, Pazar günü bir açıklama yaparak güney Yemen’de öz yönetime geçileceğini açıkladı. Konsey’e bağlı silahlı birliklerin Suudi destekli Hadi hükümetinin merkezi konumundaki Aden şehrinde konuşlandırıldığı bildirilirken, Hadi hükümeti öz-yönetim ilanının ‘‘tehlikeli ve yıkıcı sonuçlar’’ doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu. Dışişleri Bakanı Muhammed El-Hadhrami tarafından yapılan açıklamada ‘‘sözde geçiş konseyinin bir güney yönetimi kurma niyetini açıklaması, silahlı isyanının bir devamı niteliğindedir ve Riyad anlaşmasını reddetme ve anlaşmadan tek taraflı olarak çekilme ilanıdır’’ denildi.

Birleşik Arap Emirlikler tarafından desteklenen ve 1990’a kadar ayrı bir ülke olan Güney Yemen’in bağımsızlığını hedefleyen Güney Geçiş Konseyi, başkent Sana’nın kontrolünü ele geçiren Husilerin Aden’e yönelmeleri üzerine 2015 yılında Abd-Rabbu Mansur Hadi hükümeti ile ittifak kurmuştu.  Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında hükümetin ülkeyi kötü yönettiğini iddia ederek ve İslamcılarla bağlarını eleştirerek ittifaktan çekilen Konsey, Aden şehrini ele geçirmiş ve hükümet güçleriyle GGK arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin hava gücüyle Konsey’e destek verdiği silahlı çatışmalar yaşanmıştı. Suudi Arabistan’ın aracılığıyla iki taraf arasında Kasım ayında imzalanan Riyad Anlaşması Birleşmiş Milletler tarafından Yemen’deki iç savaşın sona ermesine yönelik önemli bir adım olarak görülmüştü. Anlaşmaya göre her iki tarafın savaşçıları savunma ve içişleri bakanlıklarının komutası altına girerken, Aden şehrinin güvenliği Suudi birliklerine teslim edilmişti.

Güney Geçiş Konseyi’nin öz-yönetim ilanının ardından başta Aden şehri olmak üzere ülkenin güneyindeki çatışmaların yeniden başlayabileceği belirtiliyor.