Google, Gazze'deki savaşta şirketin İsrail hükümetiyle kurduğu bağları protesto eden 28 çalışanını işten çıkardı.
ABD'li teknoloji şirketi, İsrail'le ilişkileri protesto eden çalışanların, şirketin normal çalışma sürecini bozduğunu iddia etti.
Bir Google sözcüsü, medyaya yaptığı açıklamada, "Diğer çalışanların çalışmalarına fiziksel olarak sekte vurmak ve tesislerimize erişimlerini engellemek, politikalarımızın açık bir ihlalidir ve kesinlikle kabul edilemez bir davranıştır. İşçilerin binadan ayrılmaya yönelik çok sayıda talebi reddetmesinin ardından kolluk kuvvetleri, ofis güvenliğini sağlamak amacıyla bu kişilerin uzaklaştırılması için görevlendirildi" dedi.
Teknoloji yayını Verge'e göre, bir grup çalışan Salı günü Google Cloud CEO'su Thomas Kurian'ın Sunnyvale, Kaliforniya'daki ofisini işgal ederken, başka bir grup şirketin New York'taki ofisinde sekiz saat boyunca oturma eylemi düzenledi. Hoşnutsuz işçiler ayrıca birçok Google binasının önünde de gösteri yaptı.
Gösterilerin arkasındaki "Apartheid için Teknoloji Yok" adlı aktivist grup işten çıkarmaları yasa dışı ve "misilleme" olarak nitelendirdi. Oturma eylemlerinin mala zarar vermediğini veya diğer çalışanları tehdit etmediğini vurgulayan çalışanlar, çalışma arkadaşlarından "son derece olumlu tepkiler ve destek gösterileri aldıklarını" belirttiler.
Bazı çalışanlar, 2021'den bu yana, Google ve Amazon'un İsrail hükümetiyle imzaladığı büyük bulut bilişim sözleşmesi olan Project Nimbus'a karşı protestolar düzenliyor.
İsrail ordusuna dönük yapay zeka iddiaları
Time dergisi bu ay İsrail Savunma Bakanlığı'nın Google Cloud ve AI hizmetlerine yönelik bir güvenlik giriş noktasına sahip olduğunu bildirmişti.
+972 Magazine dergisi ve Local Call haber sitesi Nisan ayı başında istihbarat kaynaklarının İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) Gazze'ye saldırılar sırasında insan hedeflerini belirlemek için "Lavender" (Lavanta) adlı gizli bir yapay zeka programı kullandığını iddia etmişti. İddiaların ardından, İsrail ordusunun büyük teknoloji firmalarıyla olan bağlarına ilişkin inceleme başlatılmıştı. IDF bu tür programların "yalnızca analiz araçları" olduğunu ve saldırılar için hedeflerin seçiminde yapay zekaya güvenmediğini iddia etmişti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'se rapordan "derin rahatsızlık duyduğunu" söylemişti.
İsrail 3 yıl önce Google ve Amazon'la anlaşmıştı
2017 yılından bu yana Google'ın İsrail müdürü olan Regev, o sırada, İsrail'deki yapay zeka endüstrisinin durumu hakkında sunum yapıyordu. İsrail, Gazze'yi bombalarken uzun süredir yapay zeka teknolojisini kullanmakla suçlanıyor.
Google ve Amazon, 2021 yılında Nimbus Projesi adlı çalışma için 1,2 milyar dolar değerinde sözleşme imzalamıştı. Proje kapsamında, İsrail ordusu ve hükümetine yazılım hizmeti sağlanması hedefleniyor.
Çalışanlar sözleşmeyi 2021'den beri protesto ediyor
Söz konusu projeye tepki gösteren Google ve Amazon çalışanları, 2021'de İngiliz The Guardian gazetesinde yayımlanan bir mektup imzalamıştı.
Mektupta, "Bu teknoloji, Filistinlilere dair denetimin ve yasa dışı veri toplamanın önünü açacak. İsrail'in Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşimlerinin genişlemesini sağlayacak" denilmişti.
Google çalışanları, geçtiğimiz Aralık ayında da, İsrail'in Gazze'ye dönük hava saldırılarında hayatını kaybeden Filistinli yazılımcı Mai Ubeid için Londra'da gösteri yapmıştı.
Geçtiğimiz ay da, ABD'nin New York kentinde İsrail'in teknoloji endüstrisine destek amaçlı düzenlenen ve Google'ın ana sponsoru olduğu MindTheTech konferansına Filistin'e destek veren Google çalışanının protestosu damga vurmuştu.
İsrail'in Gazze saldırılarındaki yapay zeka kullanımı
İsrail, Gazze'de sürdürdüğü saldırılarda hedefleri tespit etmek için halihazırda yapay zeka teknolojisi kullanıyor.
"Gospel" adlı yapay zeka teknolojisini kullanan İsrail ordusu, bu teknolojiyle birden fazla hedefleri hızlı bir şekilde tespit ettiğini ve bunun sayesinde sivil kayıplarının azaldığını iddia ediyor.
Uzmanlar ise, bu teknolojinin henüz yeteri kadar test edilmediğini, ve İsrail'in bu teknolojiyi şu ana kadar Gazze'de binlerce Filistinli sivilin hayatını kaybetmesine bir teknolojik kılıf uydurma hedefinde olduğunu vurguluyor.
Nimbus Projesi
İsrail hükümeti ve ordusuna bulut bilişim teknolojisi sağlamayı hedefleyen Nimbus Projesi, İsrail Maliye Bakanlığı tarafından Nisan 2021'de duyurulmuştu. Google ve Amazon'la imzalanan sözleşmenin, "hükümete, ülkenin savunma yapılanmasına ve diğer resmi kurumlara bulut bilişim teknolojisi sağlama hedefi güttüğü" bildirilmişti. Sözleşme kapsamında, şirketlerin, "katı güvenlik talimatları çerçevesinde İsrail sınırları içerisinde bilgi akışı oluşturacak" yerel bulut bilişim siteleri kuracağı ifade edilmişti.
Buna göre, Google ve Amazon, 1,2 milyar dolarlık proje kapsamında İsrail hükümetine kapsamlı istihbarat ve yapay zekayla kimlik tespitleri içeren bulut bilişim hizmetleri sunacak
Sözleşme kapsamında, Amazon ve Google'ın, boykot baskısı ihtimallerine durumunda hizmetlerini durdurması yasak. Sözleşmede, şirketlerin, herhangi bir İsrailli hükümet oluşumuna servis sağlamasını reddetmesi de yasaklandı.