Çok önemli belge ele geçirildi: Türkiye Suriyeli cihadcıları nasıl eğitiyor?

Lübnan'dan yayın yapan El Manar Televizyonu, Türkiye'nin Suriye'deki cihadcı unsurları nasıl eğittiğini anlatan belgeleri ele geçirdi.

Lübnan'dan yayın yapan ve Hizbullah'a yakınlığı ile bilinen El Manar Televizyonu, Türkiye'nin Suriye'deki terörist unsurları nasıl eğittiğini anlatan bir belgeyi ele geçirdi.

El Manar'dan Nidal Hamadeh tarafından yapılan haberde, El Kaide uzantısı Nusra Cephesi'nin içinde dağıtılan belgenin yaralı bir Nusra'cının üzerinden çıktığı belirtildi. Omuriliğinden yaralanan militan, ailesi tarafından tedavi için Avrupa'ya götürülmüş.

Belgeleri El Manar'a ulaştıran ve bunlar hakkında konuşan militan Türkiye ile Nusra Cephesi arasındaki ilişkiye dair çok dikkat çekici bilgiler verdi.

Paravan bir kuruluş
Yaralı Suriyeli'nin verdiği bilgiye göre, Türk yetkililer "Suriye'de Sivil Toplum ve Demokrasi Merkezi" isimli "sivil" bir paravan örgüt kurarak Nusra Cephesi üyelerini Suriye'ye göndermeden önce burada silahlandırıp eğitiyor.

Militanın ulaştırdığı belgeler Türk yetkililer tarafından dağıtılan bir tür "form". Bu formu dolduran militanların, "sivil" kamplarda silahlı eğitim alıp alamayacağı, Suriye içinde istihbarat hücreleri oluşturup oluşturamayacağı tespit ediliyor. Yaralı militan, yukarıda adı geçen "sivil" kuruluşun bütün danışmanlarının Suriye'deki Müslüman Kardeşler teşkilatına mensup olduğunu ve Nusra Cephesi'ne de liderlik ettiklerini ileri sürdü.

Militan, bir kişinin birden fazla form doldurabildiğini, başkasının yerine de başvuru yapılabileceğini söyledi. Bir başka dikkat çekici iddia da, bir militan 60 başka militanın form doldurmasını sağlarsa Türk yetkililerden yüklü miktarda para alıyor.

Paralar Suudi Arabistan ve Katar'dan
Yaralı militan bu formların Türkiye tarafından dağıtıldığını kaydederken, bütün silahlı eğitim hizmetlerinin Türkiye tarafından verildiğini söyledi.

Militan, Suudi Arabistan ve Katar'ın "Suriye'de Sivil Toplum ve Demokrasi Merkezi" isimli paravan örgütü fonladığını belirtirken, ek nakit paraların Fransa, ABD ve Almanya'dan geldiğini iddia etti.

Belgelerdeki önemli noktalar
Ele geçirilen belgelerde şu noktalar dikkati çekiyor:

- 7 numaralı maddede, Suriye'nin resmi Suriye Arap Ordusu'na dair bilgiler ve veriler yer alıyor. Bu madde 13 alt bölüme ayrılıyor.

- 9 ila 23. maddeler arasında Suriye toplumuna dair soru ve cevaplar yer alıyor.

- 23 ve 27. maddeler arasında güvenlik ve istihbarat soruları bulunuyor.

- 28. maddede ise formu dolduran her adayın kendi bölgesindeki mezhep bilgileri yer alıyor.

Orijinal döküman için tıklayınız.

(soL - Haber Merkezi)