Türkiye'de koronavirüsten ölenlerin sayısı bini geçti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapıyor. Koca son bir günde 98 kişinin yaşamını yitirmesiyle koronavirüsten ölenlerin toplam sayısının 1006'ya çıktığını açıkladı.

Haber Merkezi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.

Koca "Hekimlerimiz, hemşirelerimiz uzun fedakarlık isteyen nöbetler tutuyor. Onların cesaret dolu bu çalışmalarıyla bugüne dek 2 bin 423 hastamız iyileşip taburcu edildi. Sağlık ordumuzun hastalığı yenme konusunda kararlılığına güvenin" dedi.

Koca şunları söyledi:

- "Size güven vaadeden her şey ancak aldığınız tedbirler ölçüsünde etkili olur."

- "Dışarıda virüsü kimin taşıdığını, kimin taşımadığını bilmeniz mümkün değildir. Dikkatli olmalısınız."

- "Sosyal hareketliliği asgariye indirin."

- "Genç arkadaşlardan isteğim şudur, sizde belirti olmaması sizi yanıltmasın. Virüsü yenemeyecek kişilere bulaştırabileceğinizi unutmayın."

- "Virüsün dünyada birçok lidere bulaştığını, tehlike anlarının tedbirsiz anlar olduğunu aklınızda tutun."

- "Biz çok daha büyük bir baharı bekliyoruz, onu daha geciktirmeyelim sabırlı olalım, evde kalalım."

- "Yüce Meclisimiz sağlıkta şiddetin önlenmesi teklifiyle beklediğimiz adımı atmış durumda. Cezaların caydırıcı sertlikte olması Cumhurbaşkanımızın da baştan beri talebidir."

- "Toplam test sayımız 307 bin 210 oldu. Bugün 30 bin 864 yeni test yaptık. 4 bin 747 yeni vakamız var."

- "Bugün vefat eden 98 vatandaşımızla beraber toplam vefat sayımız 1006 oldu."

Sağlık Bakanı'nın açıkladığı tablo şöyle:

- "Vatandaşlarımıza maskeyi ücretsiz ulaştırmaya başladık. E-devlet üzerinden talep edenlere göndermeye devam ediyoruz. Bugün İstanbul ve Ankara'da 20-65 yaşındaki vatandaşlarımıza maske verilmesine başladık."

- "Telefonuna öncelikle mesajla bir kod ulaştırmış olacağız. Bizim ilaç takip sisteminde olduğu gibi bunu takibe almış olacağız. Vatandaşlarımız herhangi bir eczaneye giderek 5 adet maskesini alabilecekler. Bu konuda üzerine düşen sorumluluğu gönüllü olarak üstlenen Türk Eczacıları Birliği ve sağlık ordumuzun birer ferdi olan eczacılarımıza özellikle teşekkür ediyorum."

- "Kullandığımız ilaçların faydasından her geçen gün emin olduğumuzu söyleyebilirim, yoğun bakımdaki hastalarımızın her geçen gün azaldığını gösteren tablo. Türkiye'de ölüm sayısı yüzde 2,15'tir. Bu sonucun erken tanı ve tedavide uygulanan yöntemden kaynaklandığını düşünüyoruz."

- (Üst tavandan ek ödemelerin pandemi hastaneleriyle sınırlandırılması) "Salgında, pandemi hastasıyla çalışan her hekim tavandan ücret alabilir olacak. Şu daha bir haksızlık olmaz mı, sürekli gece gündüz çalışan KBB, Göğüs Hastalıkları Uzmanı arkadaşımız, diğer taraftan hasta bakmayan kişiyle aynı mı görülmeliydi? Yapılması gereken hasta ile ilgili yoğun çalışan herkesi tavandan, diğer bütün personel ve çalışanların alanı olmazsa bile pandemi dönemindeki hastayla tedavisinde hizmetinde yer almasını sağlamak. Dolayısıyla hizmetinde yer alan herkes tavandan alacak."

- (Bilim Kurulu'nın kararları) "Bilim Kurulu'nun tavsiye kararları bugüne kadar uygulamadığımız bir karar olduğunu ben bilmiyorum. Dolayısıyla uygulanmayan ve bir kararın olmadığını, alınan tavsiye kararlarının uygulandığını söylüyor olmam yapılanların bu anlamda Bilim Kurulu'nun önerilerinin olduğunu anlamış olalım. Bir Bilim Kurulu üyesi arkadaşımızın ifadesini bilmiyorum."

- "Taramayı ve test sayısını artırdığımız dönemde vaka sayısının artışı doğaldır."

- "Sosyal izolasyonu korumak zorundayız, önümüzdeki 2 hafta çok önemli."

- (Türkiye'nin DSÖ'nün kodlarına göre ölümleri açıklamaması) "Özellikle geçen hafta Avrupa Bölge Direktörü ile görüştüğümüzü ifade etmiştim. Türkiye'nin özellikle mortaliteye dayalı verilerini şeffaf bir şekilde paylaştığını söyleyen Avrupa Direktörüydü. Biz bu süreci özellikle şeffaf bir şekilde yürütüyoruz. Bu dönemde biz birilerini memnun etmek için doğru olmayan rakamları vermek durumunda değiliz."

- "İstanbul için yoğun bakım yatak doluluk oranımız yüzde 59,5. Normal yataklarımız yüzde 50,2. Bu anlamda sorun yok. Türkiye'deki yatak doluluk oranımız yüzde 30.3."

- (Hastaneler) "Seyrantepe'nin hızla devreye girmesini istiyoruz. Yıl sonu olarak hedeflenmişti. Daha erken olması yönünde gayretimiz var. Bu hafta Başıbüyük, Pendik Eğitim Araştırma Hastanemizi açmış olduk. Önümüzdeki günlerde İkitelli Şehir Hastanemizin bir bölümünü açmış oluyoruz. Yakın zamanda Göztepe'deki şehir hastanemizi açmak için yoğun çaba içindeyiz."

- "Yoğun bakım sürecimiz diğer ülkelere göre düşmeye başladı. Entübe hasta sayısının artış hızı azaldı. Özellikle salgının olduğu İstanbul gibi bir yerde bir hafta zaman diliminde iki kat üç kat artışlar beklersiniz. Bu artışları görmemek bizim için son derece önemli."

- (Açıklanan sayılara Suriyeli sığınmacılar da dahil mi?) "Bizim vakalarımıza Türkiye'de yaşayan herkes dahil."

- (112 vakalarına test yapılmasının durdurulduğu doğru mu?) "Özelikle sağlık personelimizin, semptomu olan sağlık personelimizin testlerini yapmaktan asla vazgeçmeyiz. Hiçbir semptomu olmayan herkese test yapılmasını Dünya Sağlık Örgütü de öngörmüyor."

- (İsrail'e malzeme gönderilmesi) "İsrail'le ilgili bir talep var. Görüşmelerimiz devam ediyor. Daha çok koruyucu malzemeler merkezli, önümüzdeki bir kaç gün içinde şekillenmiş olur."

- "İngiltere'ye bugün gönderildi, koruyucu malzeme ağırlıklıydı, hibe şeklinde gönderildi. Hem cerrahi maske, hem N95 gönderildi."

- "İyileştikten sonra tekrar pozitif vaka olmadı ama kısa bir zaman diliminden bahsediyoruz."

- (Filistin'e yardım gönderilecek mi?) "Tabii ki Gazze'ye, Filistinli kardeşimize yardım ediliyor olacak. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın."

- (Kapatılan hastaneler) "Kullanabilir olduğumuz bütün sağlık kuruluşlarını kullanma noktasında bir gayret içindeyiz. Numune dahil olmak üzere, Zekai Tahir'i nasıl kullandığımızı biliyorsunuz. Varolan hiçbir hastanemizi, daha önce kapatılması düşünülen hastanelerin hiçbirini kapatmamayı, bu yapıları, depreme dayanıklı olanları kullanabilir olacağız."

-  "E-devlet üzerinden 3,5 milyon maske dağıtıldı."

- "Eczanelerle ilgili uygulama şöyle, 20 yaş altına dağıtmamayı, 65 yaş zaten sokağa çıkmıyor. Dolayısıyla 20-65 yaş arasını 31 ilimizde önemsiyoruz. Eczanelerde yığılma olmasın diye kod gönderiyoruz. O kodla vatandaşımız herhangi bir eczaneye gittiğinde maskesini alabiliyor. Önümüzdeki günlerde bir plan dahilinde mesaj göndererek sağlamış olunacak. Burada özellikle vatandaşımız cep telefonuna mesaj ve kod gelmedikçe eczaneye gitmemeli."

- "Özellikle bütün vatandaşlarımızın önümüzdeki 2-3 haftanın önemli olduğunu, evinden çıkmama noktasında gayret içinde olduğunu ifade etmiş oldum."

-  "İstanbul özelinde vaka sayısı taramayı yoğun yaptığımız için sayı artabilir. Önemli olan hastaneye yatış, yoğun bakım, entübe hasta sayımızdaki değişimdir. Burada artış hızının düştüğü döneme girdiğimizi ama bunun bizi rehavete sürüklememesini, yoğun bir şekilde evde izolasyonu önemsememiz gerektiğini tekrar etmek istiyorum."

- "Pandemi İzleme Takibi son derece önemli. Pozitif ve şüpheli vakaları takip ettiğimiz, tabii ki telefonda aplikasyonu indirmesiyle takip ettiğimiz sistem. Eğer telefonu yanında bulundurmazsa sistem devreye girmemiş olur. Önümüzdeki günler veya haftalar içinde, bizim evden çıkmamasını istediğimiz kişilerle ilgili bu sistemi genişleterek devreye alabiliriz."

- "Çocukluk dönemi aşıları önemli. Pandemi döneminde vatandaşlarımızın zorunlu çocukluk aşılarını asla ihmal etmemesi gerektiğini söylemek istiyorum. Vatandaşlarımız ihmal etmesin. Sokağa çıkma yasağının aşı ile ilgili bir kısıtlamasının olmadığını ifade etmek istiyorum."

- "Özellikle Covid hastası veya şüphesi olan, yoğun bakımda yatan herhangi bir hasta için ekstra bir ücret asla alınamaz."