Hong Kong'da grev önerisi destek bulmadı

Çin, Hong Kong'a yönelik yeni ulusal güvenlik yasasının ayrıntılarını kamuoyu ile paylaşırken, Hong Kong'da yasaya karşı grev ve okul boykotu önerisi destek bulmadı.

Dış Haberler

Hong Kong’da Batı yanlısı işçi sendikalarının yeni ulusal güvenlik yasasına karşı gerçekleştirmeyi tasarladıkları grev yeterli desteği alamadı.

2019 boyunca Çin yönetimine karşı gerçekleştirilen protesto gösterileri, Çin Ulusal Halk Kongresi tarafından Hong Kong’a yönelik yeni bir ulusal güvenlik yasasının kabul edilmesi üzerine yeniden başlamıştı. Gösterilerin koronavirüs önlemleri ve polis müdahaleleri nedeniyle ivme kaybetmesi üzerine Batı yanlısı işçi sendikaları tarafından gündeme getirilen grev önerisiyse kabul görmedi. Cumartesi günü gerçekleştirilen oylamaya sadece 8 bin 943 katılırken, katılımcıların yüzde 95’inin grev lehinde oy kullanmasına rağmen, yeter sayı olan 60 binin bir hayli gerisinde kalındığı belirtildi.

Grev oylamasına katılan ve havacılık, ulaşım, inşaat, teknoloji ve turizmin de dahil olduğu yirmiden fazla sektörü temsil eden sendikaların büyük bir bölümü geçtiğimiz yıl Batı yanlısı aktivistler tarafından kurulmuştu.

Ortaokul Öğrencileri Eylem Platformu da yaptığı açıklamada, hedefledikleri desteği bulamadıkları için okul boykotu eyleminden vaz geçtiklerini belirtti.

Yasanın ayrıntıları belli oldu

Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komisyonu, önümüzdeki haftalarda nihai şeklini alması beklenen Hong Kong’a yönelik ulusal güvenlik yasasının ayrıntılarını Cumartesi günü kamuoyuna duyurdu.

Ayrılıkçı, yıkıcı, terörist faaliyetler ile yabancı güçlerle işbirliğini hedef alan yasada henüz söz konusu faaliyetlerin hangilerinin suç teşkil edeceği ya da hangi cezaların öngörüleceği açıklık kazanmadı. Bununla birlikte yasayı yorumlama yetkisinin Çin parlamentosunun en üst karar alma organı olan Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi’ne ait olacağı belirtildi. 

Yasada yer alan maddelerin mevcut Hong Kong yasaları ile çatışması halinde, yeni yasanın hükümleri geçerli olacak. Pekin yönetimi ulusal güvenliğin sağlanmasında yerel yönetime destek vermek için Hong Kong’da bir ulusal güvenlik ofisi kuracak. Ofis istihbarat toplamak ve suçları takip etmekle görevlendirilecek. Hong Kong ise yasanın uygulanması için şehrin lideri Carrie Lam’ın başkanlığında yerel bir ulusal güvenlik konseyi kuracak. Pekin’de oluşturulacak yeni bir merkezi hükümet komisyonu tarafından denetlenecek olan konseyde, Çin tarafından atanmış bir danışman da görev yapacak. Yasanın uygulanması için yeni bir yerel polis kuvveti oluşturulurken, ulusal güvenlikle ilgili suçların yargılanması için şehrin baş yöneticisi tarafından yargıçlar atanabilecek.