AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün İstanbul Üsküdar'da cuma namazı kıldığı caminin önünde kurulan kürsüde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Erdoğan’a İsrail’in İran’ın İsfahan kentine yönelik saldırısıyla ilgili değerlendirmesi soruldu.
İsrail’in saldırıyı resmen üstlenmediğini “sahiplenme yok” sözleriyle ifade eden Erdoğan iki tarafın da açıklamalarını “akla ziyan” diye niteledi.
'İran'ın açıklamalarına da 'bunlar doğru söylüyor' diyemiyorsunuz'
Bu konuda değerlendirmesi sorulan Erdoğan “Değerlendirme…” deyip bir süre duraksadıktan sonra şunları söyledi:
“Değerli arkadaşlar biliyorsunuz şu anda İsrail farklı şeyler söylüyor. İran aynı şekilde farklı görüşler ortaya atıyor. Yani sahiplenme yok ve konuyla ilgili de gerçekten şöyle akla ziyan olmayan bir açıklama da yok. İran'ın yaptığı açıklamalar da, şöyle hakikaten ‘bu doğru söylüyor’ diyemiyorsunuz. İsrail'inkini zaten hiç diyemiyorsunuz. Bu arada tabii Amerika’yı da ileri sürüyorlar. Amerika’nın yaptığı açıklamalarda da ‘haberimiz vardı, yoktu’ gibi laflar var.”
Hamas lideriyle görüşme: 'Gündemi Haniye ile aramızda tutalım'
Erdoğan “Ve çok daha önemlisi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Amerika’nın son yapılan açıklamalarda İsrail'in yanında yer aldığını görüyoruz. Amerika burada herkes Filistin'in yanında yer alırken ne yazık ki İsrail'in yanında yer almak suretiyle duruşunu ortaya koyuyor. Biz zaten farklı bir şey beklemiyorduk. Bunu da çok açık net görme imkanımız oldu” diye konuştu.
Bu haftasonu Türkiye’ye gelecek olan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile görüşmesinin içeriğine ilişkin soruya ise Erdoğan “İsterseniz o gündemi biz Sayın Haniye ile aramızda tutalım ve ona göre de adımlarımızı atalım” diye yanıt verdi.
Erbil'e de gidecek
Pazartesi günü Irak'a yapacağı ziyarete ilişkin bir soru üzerine, Erdoğan bunun ertelenen bir ziyaret olduğunu, seçimin tamamlanmasıyla bunu gerçekleştireceklerini söyledi.
Bağdat'ta Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile görüşmeler yapacağını aktaran Erdoğan, "Oradan sonra bir de Erbil ziyareti gerçekleştireceğiz. Erbil'de de Kuzey Irak sorunlarını, aynı zamanda merkezi yönetimle ilgili sorunları görüşme fırsatımız olacak. Bu tabii, aynı zamanda Türkiye-Irak ilişkilerini bir genelleme çatısı altında ele alacağımız konular olacak" diye konuştu.
İran'ın misillemesinin ardından Ankara'daki sessizlik dikkat çekmişti
İsrail’e söylem düzeyinde tepki gösterip arka planda ticari ve ekonomik ilişkilerini sürdürdüğü ortaya çıkan AKP-MHP iktidarı kamuoyundan gelen tepkilerin ve seçim yenilgisinin ardından 9 Nisan’da İsrail’le ticarete kısıtlama getirmişti.
İsrail’in 1 Nisan’da Suriye’deki büyükelçiliğine saldırdığı İran, 13 Nisan’da hava saldırısıyla İsrail’e yanıt verdiğinde Ankara’daki saatler süren sessizlik dikkat çekmişti. Dışişleri Bakanlığı ancak 14 Nisan günü akşam saatlerinde yazılı bir açıklama yapmış ve “daha büyük çatışmalara neden olacak bir sürecin tetiklenmemesi için çabalarını sürdüreceklerini” duyurmuştu.
İsrail’in dün gece saatlerinde İran’ın İsfahan kentine düzenlediği hava saldırısı sonrası ise Bakanlık yazılı bir açıklama yaparak “İsrail’in Şam’daki İran Büyükelçiliği’ne yaptığı uluslararası hukuka aykırı saldırıyla başlayan gerilimin, son gelişmelerin ardından kalıcı bir çatışmaya dönüşme riski bulunmaktadır” ifadesini kullandı.
“Hadiseleri yakından takip etmekteyiz. Tüm tarafları, daha büyük bir çatışmaya yol açabilecek adımlardan kaçınmaya davet ediyoruz” denilen açıklamada uluslararası toplumun önceliğinin Gazze’deki katliamın durdurulması ve Filistin devletinin kurularak bölgede kalıcı barışın sağlanması olması gerektiği kaydedildi.