Cezası var: Evde çalışmada kamera açtıramazlar

Evde çalışanların mesai boyunca kamera açmasını isteyen patronların bu önerileri çok "doğalmış" gibi çalışanların önüne konup tehdit ve baskın yöntemlerle uygulamaya sokulmak isteniyor. Patronların Ensesindeyiz dayanışma ağı hukukçuları konuyu değerlendirdi.

Patronların Ensesindeyiz

Evde çalışanların mesai boyunca kamera açmasını isteyen örneklerdeneri çok “doğalmış” gibi çalışanların önüne konup tehdit ve baskın yöntemlerle uygulamaya sokulmak isteniyor. Bunu yapan yönetimler, çalışanlarına "BDDK ile anlaşma vs. gibi açıklanması mümkün olmayan" gerekçeleri ileri sürüyor ancak iş yasası hatta ceza kanunu gibi hukuki düzenlemelerden haberleri yok.

Patronların Ensesindeyiz dayanışma ağı hukukçuları konuyu değerlendirdi: 

Öncelikle ülkemizde uzaktan çalışma çok da yaygın bir uygulama değildi, salgın döneminde yeni yeni uygulamaya konuyor; uzaktan çalışmaya ilişkin kimi hukuki hususlar da bu uygulamaların oluşturacağı pratiklerin birikmesiyle netlik kazanacaktır.
Mesai süresince kameranın açık kalacağına ilişkin düzenleme, hiçbir hukuki geçerliliği olmayan bir düzenleme. İşyerinde kamera kullanımına dair kurallar dahi çalışanın kişilik hakları gözetilerek düzenlenmiş, işçilerin kayıt altına alınması hususunda işveren aleyhine kimi kısıtlar konmuştur. Bu kısıtların işçinin evde çalışması sırasında daha radikal bir şekilde uygulanması gündeme dahi getirilemez.

İşçinin mahremiyetinden ibaret değil

Bazı işçiler evlerinin bir kısmını ofis haline getirmek şansına sahipken çok daha fazlası böylesi bir şansa sahip değildir. Şöyle ki; kişinin kendi mahremiyetini bir kenara koysak bile, ailesiyle birlikte yaşamakta olduğunu düşünürsek, aile bireylerinin mahremiyeti de bu uygulamayla elden alınmış olacaktır. Yani işveren, sadece işçisini değil, onun ailesini de gözleyebilecektir ki, bu durum kabul edilebilir bir durum değildir. 

Böyle bir denetim arayışı açıkça suç

Evden/uzaktan çalışmada kamerayla izleme uygulaması ancak ve ancak yüz yüze yapılabilecek iş ve işlemlerde söz konusu olabilir. Bunun dışında işverenin tüm mesai süresinde işçiyi bigisayar kamerasını açmaya zorlaması mümkün değildir. bu nedenle işçiye karşı bir yaptırım uygulanması halindeyse (iş akdinin feshedilmesi), işçi açacağı işe iade davasını mutlak olarak kazanacaktır.

Ayrıca işverenin bu konudaki ısrarlı davranışları ve yine bu yolla elde edeceği bilgileri kullanması halinde de doğrudan Türk Ceza Kanunu'nun 134. maddesinde düzenlenen özel hayatın gizliliğini ihlal suçu da gündeme gelebilecektir.