Tamo suikastinde 4'ü Türk 11 kişi tutuklandı

Suriye'de öldürülen Kürt lider Meşal Tamo suikastiyle ilgili olarak 4'ü Türk 11 kişi tutuklandı. Batı basınında şimdiden "Tamo'nun ölümü Suriye'deki Kürtler'in muhalefete katılmasına sebep olabilir" haberleri çıktı.

Suriye'nin Kürt nüfus ağırlıklı Kamışlı kentinde öldürülen Kürt lider Meşal Tamo suikastiyle ilgili olarak IRNA'nın haberine göre 11 kişi tutuklandı. Tutuklananlardan 4'ü Türk. Syrianow adlı internet sitesi de Kamışlı kentinde yakalanan 11 kişiden 4’ünün Türk, 1’inin Iraklı 6’sının da Suriyeli olduğunu bildirdi.

Suriye'deki rejime muhalif kimliğiyle tanınan Tamo'nun, rejime karşı dış müdahaleyi savunan silahlı muhalefetten uzak durduğu biliniyordu. Genel olarak Suriye'deki muhalefetin örgütlenmesinde de Kürt kesimler bir türlü batı destekli muhalefetin parçası haline getirilememişlerdi.

Tamo suikastinin üzerinden birkaç gün geçmişken, Wall Street Journal gazetesinde hemen "Kürtler muhalefete katılabilir" görüşünü propaganda eden bir habere yer verildi.

Tamo suikastinin arkasında kimin olduğu halen belirsiz. Ancak yakalanan kişilerle ilgili yürütülecek bir soruşturma, bazı noktaların açığa çıkmasına yardımcı olabilir. Suikastin ardından Suriye devleti görgü tanıklarının da ifadelerine dayanarak cinayetin bir "çetenin" işi olduğunu iddia etmişti. Suriye'deki Kürt partilerinden PYD'nin lideri ve aynı zamanda ülke içindeki muhalefeti temsil eden Ulusal Koordinasyon'un başkan yardımcısı Salih Müslüm Muhammed ise amacın Kürtleri kanlı çatışmaların içine çekmek olduğunu söylediği suikasti "devlet içindeki bazı kesimler, El Kaide gibi dinci kesimler ya da Türkiye’nin" işlemiş olabileceğini iddia etmişti. Cinayetin ardında kimin olduğu sorusunu soranlar, Tamo'nun muhalefet içerisinde yer almasına rağmen dış müdahaleye karşı çıkan tavrına dikkat çekiyor.

(soL - Dış Haberler)