Kadınlar Polonya meclisine geri adım attırdı, kürtaj yasası rafa kalktı

Milyonlarca kadının sokağa çıktığı Polonya'da, kürtajın tamamen yasaklanmasını öngören yasa tasarısı rafa kaldırıldı.

Sosyalizmin çözülüşünün ardından Polonya'da, kürtaj hakkında kısıtlayıcı bir düzenleme yapılmış, yalnızca ensest ilişkilere ve tecavüze bağlı gebelikler ile fetüs veya annenin ciddi sağlık riski taşıdığı gebelikler için kürtaj serbest bırakılmıştı.

Geçtiğimiz hafta ise kürtajın tamamen yasaklanmasını öngören bir yasa tasarısı gündeme gelmiş, hali hazırda Avrupa'daki en kısıtlayıcı kürtaj hükümlerine sahip olan Polonya'da kadınlar ayağa kalkmıştı.

Cuma günü milyonlarca kadının yasa tasarısına karşı sokağa çıkması, kamu ve özel kuruluşlarda greve gitmesinin ardından, Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Gowin, ülkede kürtajın tamamen yasaklanmasını öngören ve parlamentoya gönderilen yasa tasarısının uygulanmayacağını açıkladı.

Gowin, devlet radyosuna yaptığı açıklamada, kadınların Pazartesi günü ülke çapında yaptığı protesto ve grevin hükümeti "yeniden düşündürdüğünü" belirtti.

Nüfusunun çoğunluğu Katolik Hristiyan olan Polonya'da kadınlar, yasa tasarısını protesto için başkent Varşova, Gdansk, Krakov ve diğer şehirlerde sokağa çıkmıştı.

Katolik Kilisesi tarafından desteklenen tasarı, kürtaja sadece "hamilelik kadının hayatını tehlikeye atıyorsa " izin verilmesini, diğer tüm durumlarda hamileliğin devamını öngörüyordu.

Başbakan Yardımcısı Gowin, Radio Koszalin'e yaptığı açıklamada kürtaj yasasının ve istisnaların mevcut şeklinde devam edeceğini belirtti.

Gowin "Polonya'da kürtajın tamamen yasaklanacağından endişe duyanları temin ederim ki bu olmayacak. Kadın, tecavüz mağduruysa ya da sağlığı tehlike altındaysa kürtaj olabilecek" dedi.

BAŞBAKAN TOPU BAŞKALARINA ATTI

Başbakan Beata Szydlo ise tasarının arkasında hükümetin olmadığını belirtti.

Szydlo Salı günü yaptığı basın toplantısında "Açıkça belirtmek isterim ki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) hükümeti kürtaj yasasını değiştirmeyi öngören bir tasarı üzerinde çalışmamaktadır" dedi.

Tasarı, Kürtaj Karşıtı Vatandaşlar İnisiyatifi'nin toplandığı 450 bin imzanın ardından gündeme geldiği öne sürülüyor. Öte yandan ​kamuoyu araştırma şirketi Ipsos'un Polonya'da yaptığı son ankette, nüfusun sadece yüzde 11'inin tasarıya destek verdiği ortaya çıkmıştı.

Tasarı hayata geçirilseydi, kürtaj yaptırdığı ortaya çıkan kadınlar 5 yıla kadar hapis cezası alabilir, kürtajı yapan doktorlara da cezaevi yolu açılabilirdi.