Vakalar gizleniyor mu? Kışlalardaki duruma ilişkin açıklama yok ama…

Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki terhis işlemlerinin bir ay durdurulması sonrası gözler kışlalara çevrildi. Şu ana kadar resmi olarak duyurulan tek bir vaka bulunmazken, Balıkesir’in bir ilçesinde bulunan kışlada en az 3  vaka görüldüğü, karantina koğuşları ve çadırları kurulduğu öğrenildi. Askerler hem koşullar hem de önlemler konusunda endişeli.

Haber Merkezi

Covid-19 salgını özellikle toplu bulunulan alanlarda büyük risk oluştururken, bu alanlardan biri de binlerce askerin bulunduğu kışlalar.

Kışlalarda şu ana kadar tespit edilen vakalara ilişkin bir açıkalama yapılmazken, Hakkari için Mart ayında vaka iddiası gündeme gelmiş, iddia Hakkari Valiliği tarafından yalanlanmıştı.

Bu açıklama sonrası sadece Bilecik’te acemi askerlerin sağlık kontrolü sırasında gözlem altına alındığı haberi gündeme gelirken, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Mart ayı sonunda yaptığı açıklamada vaka görülmediğini söylemiş, daha sonraki açıklamalarında ise “önlemlerin titizlikle sürdüğünü” açıklamıştı.

Çok sayıda asker karantinada

Ancak konuya ilişkin soL’un edindiği bilgiye göre, Balıkesir’de bir kışlada en az 3 vaka tespit edilirken, çok sayıda asker de karantina altında tutuluyor.

Kışlada çok sayıda karantina çadırı kurulduğu, koğuşların da bir bölümünün şüpheli durumdaki askerler için karantina koğuşuna çevrildiği öğrenildi.

Kışlada bu durumdan kaynaklı bir panik yaşandığı, askerlerin birçok aktiviteyi ortak yaptıkları için vaka sayının artmasından endişe edildiği ifade ediliyor.

Tespit edilen vakalardan birinin ilk testinin negatif çıkmasının ardından yeniden faaliyetlere döndüğü, 10 gün sonra yeniden rahatsızlanınca yapılan testinin ise pozitif çıktığı, bu süreçte temas ettiği askerlerin tamamının karantinaya alındığı öğrenildi.

Komutanlar kışla dışına çıkıp gelmeye devam ediyor

Öte yandan söz konusu kışlada komutanlarının dışarı çıkıp kışlaya gelişlerinin sürdüğü, bu durumun salgının yayılmasına neden olabileceği belirtiliyor.

Askerler günlerce birçok çadır kurduklarını, önlem için ellerinden geleni yaptıklarını ama mevcut kalabalık nedeniyle riskin devam ettiğini dile getirdi.

Koğuşlarda kalan sayısının azaltıldığı, yemek düzeninde tekli masa sistemine geçildiği ifade edilirken, alınan önlemlerin mevcut sayı nedeniyle yeterli olmayabileceği belirtiliyor.

Terhisler bir ay uzatılması paniği arttırdı, Akar 'operasyon var' dedi

Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla terhislerin bir ay uzatılmasının askerlerdeki paniği artırdığı belirtiliyor.

Söz konusu karara ilişkin açıklamada bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “devam eden operasyonlar” vurgusunda bulunarak şöyle demişti:

Bu mücadelede Silahlı Kuvvetleri olarak biz de ülke genelinde alınan tedbirlere paralel olarak çeşitli tedbirler aldık, almaya devam ediyoruz. Bizim temel amacımız Mehmetçiği, Türk Silahlı Kuvvetlerini olabildiğince bu musibetten korumaktır. Bunun için tedbirlerimizi aralıksız ve tavizsiz sürdürmeye devam ediyoruz. Bu tedbirlerin temelinde ise hareketliliğin durdurulması söz konusu. Bu konuda ülke çapında birçok tedbir alındı, alınmaya devam ediliyor. Biz de hareketi minimize etmeye yönelik üzerimize düşen tedbirleri almayı sürdürüyoruz. Bu kapsamda bedelli askerlik alımını durdurduk. Bunu erteledik, askerlik görevini daha sonra bir ay süreyle yapacaklar. Bu arada celpleri de durdurduk. Celpler de durduğu için Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyacını karşılayabilmek, büyük ve kahramanlıkla sürdürülen 6 büyük operasyonunun kazasız, belasız devamı için mevcut askerlerimizin de kalması gerekiyor.