Solcu Liseliler: Gençler seçeneksizliğe itilirken adaleti kim sağlayacak?

Solcu Liseliler, pandemi dönemi yapılmakta ısrar edilen sınavlar nedeniyle açıklama yaparak '3 aydır Türkiye’de yaşananların akla uygun tek bir açıklaması yok. Alınan hiçbir karar, muhatabı olan bizler düşünülerek alınmıyor. Bu şartlarda adaleti kim sağlayacak?' diye sordu.

Haber Merkezi

Solcu Liseliler hafta sonu yapılacak YKS nedeniyle bir açıklama yaptı. Geçtiğimiz hafta sonu LGS sınavında binlerce veli, öğrenci ve velinin bir araya geldiğinin hatırlatıldığı açıklamada "3 aydır Türkiye’de yaşananların akla uygun tek bir açıklaması yok. Alınan hiçbir karar, muhatabı olan bizler düşünülerek alınmıyor. Bu şartlarda adaleti kim sağlayacak?" diye soruldu.

"Gençler seçeneksizliğe itilirken adaleti kim sağlayacak?" başlıklı açıklama şöyle:

"Okul hayatımız başladığından bu yana tek bir şey duyuyoruz: Üniversite sınavı hayatınızı belirleyecek!

Biz o “hayatımızı belirleyecek” sınava milyonlarca arkadaşımızla birlikte bu hafta gireceğiz.

Öyle bir sınav ki ortalama 3 saatte bizim bütün yapabileceklerimizi, bilgimizi, becerimizi ve hayallerimizi ölçecek. 3 saatimiz var, ya tamam ya devam!

Bu sene görüyoruz ki ölçütlere bir değer daha eklenmiş: Bağışıklıklarımızı yarıştıracağız!

3 aydır Türkiye’de yaşananların akla uygun tek bir açıklaması yok. Alınan hiçbir karar, muhatabı olan bizler düşünülerek alınmıyor. Emekçiler hafta içi otobüslere, hafta sonu evlere tıkılıyor; bizler sokağa adım atamazken çalışmak zorunda olan sıra arkadaşlarımıza risklere rağmen “müsaade” ediliyor.

Sistemin kökünden çürük olduğunu salgın olmasa da hepimiz biliyorduk fakat salgın açıkça görmemize olanak sağladı. Salgın henüz daha etkisini azaltmaya başlamamışken bile sınavı 1 ay öne çekenlerin derdi, öğrencilerin psikolojisi de sağlığı da değil. Cumartesi günü LGS’nin ardından gördüğümüz fotoğraflar bunun en açık kanıtıydı. Bu kararları alanlar, bu sistemin bayraktarlarıdır.

Peki salgın olmasaydı koşullar adil mi olacaktı? Her devlet okulunda aynı eğitim mi veriliyor, hepimiz dershaneye gidebiliyor muyuz, herkesin aynı sınavla ölçülmesi mümkün mü, hangimiz işsizlik kaygısına rağmen hayal ettiği bölümü tercih edebiliyoruz?

Soruları sonsuza dek çoğaltabiliriz ancak önümüzde cevap verilmesi zorunlu olan tek soru duruyor:

Bu şartlarda adaleti kim sağlayacak?

Eğitim adil değilse, kriz döneminde kararlar 3 milyon öğrenci hiçe sayılarak alınıyorsa ve yarışa baştan mağlup başlıyorsak bu soruyu boş bırakmamız mümkün değil.

Geleceğimizi sınavlarla belirlemeye çalışan, milyonlarca gencin gelecek hayallerinin sınav stresi ve gelecek kaygısıyla karartılmaması için bu düzeni değiştireceğiz.

Solcu liseliler önüne konulan seçeneklerde bir şıkkı daha olduğunu biliyor:

Hayatlarımızla, geleceğimizle oynayanlara karşı o 3 saatin sonunda ne olursa olsun yarına ümitle bakmak ve mücadele etmek!

Solcu Liseliler, tüm sıra arkadaşlarını boş bırakamayacağımız soruyu birlikte çözmeye çağırıyor!"