İskoç İşçi Partisi'nde çatlak sesler: Önderlik sorgulama ve hizip planları

Basına sızan İskoç İşçi Partisi'ne ait belgelerde, parti kadrolarının Jeremy Corbyn'e karşı 'hizip oluşumu' planlandığı ve partinin üst kademelerine hakaretlerde bulunduğu ortaya çıktı.

Dış Haberler

İskoç İşçi Partisi yönetiminin eski kadrolar tarafından aşağılandığı ve hakarete uğradığı ortaya çıktı.

Morning Star'da yer alan habere göre, pazar günü basına sızan parti içi belgelerde, Jeremy Corbyn'e karşı "hizip oluşumu" planlandığı ve parti kadrolarının şikayet dilekçelerini engelleme girişiminde bulunduğu açığa çıktı.

İskoç İşçi Partisi lideri Richard Leonard ve eski genel sekreter Brian Roy'un parti içi disiplin konularına ilişkin önerilerinde kadrolardan birden fazla kez tepki aldığı belirtildi.

Belgelere göre, ikilinin İslamofobi suçlamaları yöneltilen bir meclis üyesinin partiden atılmasına yönelik önerisi yok sayıldı. 

Leonard'ın 2018 yılında ayrıca partide "açık anti-semitizm" yapıldığına yönelik bir şikayeti ilettiği, ancak parti kadrosunun suçlanan kişinin ihracını açılan soruşturmaya rağmen aynı şekilde reddettiği öğrenildi.

Genel Sekreterliğin, yine 2016 parlamento seçimleri döneminde üç parti üyesine, İskoçya Ulusal Partisi lideri Nicola Sturgeon'a yönelik hakaret içeren posterler astığı gerekçesiyle disiplin soruşturması başlatma önerisinin de reddedildiği kaydedildi.

Parti üyeleri, gazeteye ayrı olarak yaptıkları açıklamalarda, Richard Leonard'ın liderliğinin Jeremy Corbyn'inki gibi sorgulandığını söyledi.

Gazeteye konuşan parti içi bir kaynak, "Bu, Londra'nın İskoçya'yı yönetmesine ilişkin bir şey değil. Partinin İskoçya şubesi de aynı şekilde bu durumdan yararlanıyor. Eski üst düzey kadrolar hem Jeremy'i hem Richard'ı küçük görüyor" açıklamasında bulundu. 

Belgeler, parti kadrolarının meclis üyelerini de aşağıladığını ortaya çıkardı. Belgeler içindeki bazı mesajlarda, sendikalarda üst düzey pozisyonlarda olan üyelerin parti faaliyetlerini durdurma planları yapıldığı ve Fife milletvekili Alex Rowley'e "adi ve aptal" denildiği açığa çıktı.

Bazı üyelerin, ayrıca Yahudi bir parti üyesinin İskoç Ulusal Yetki Kartı'nın iptal edilmesi yönünde dilekte bulunduğu kaydedildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Leonard, "Bu belgelerde görülen plan ve dilin İşçi Partisi'nde yeri olmamalı, özellikle ırkçılık ve anti-semitizme karşı mücadelemizi zayıf düşürdüğü noktada" diye konuştu.